Düzensiz göçmenlere karşı ülkelerden atak! Sınırlarını kapatıyorlar

ABD
Düzensiz göçmenlere karşı ülkelerden atak! Sınırlarını kapatıyorlar

Litvanya parlamentosu düzensiz göçmen akınını durdurmak için Belarus sınırına telden duvar örülmesini onayladı. Yaklaşık 500 kilometre uzunluğunda olacak tel duvarın maliyetinin 150 milyon euro'ya mal olması bekleniyor. ABD Başkanı Biden yönetimi, sınırdan düzensiz göçmen akışına karşı önlem aldı

Litvanya parlamentosu, hükümetin çoğunluğunu Iraklı ve Afganistanlıların oluşturduğu kaçak göçmen akınını durdurmak için Belarus’la olan sınırına telden duvar örülmesine yönelik yasa tasarısını onayladı. Söz konusu duvarın örülmesi geçtiğimiz mayıs ayından bu yana gittikçe artmakta olan düzensiz göçmen akını üzerine gündeme gelmişti.

Litvanya parlamentosunun onayından geçen duvarın inşasının 2 yılı bulabileceği belirtilirken, maliyetinin ise 150 milyon euro olması bekleniyor. 670 kilometrelik Litvanya-Belarus sınırının 500 kilometrelik kısmına örülecek duvarın maliyetinin, hükümet bütçesinden karşılanması planlanıyor.

DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Öte yandan geçtiğimiz sene Belarus-Litvanya sınırında 81 kaçak göçmen yakalanırken, bu sene Litvanyalı sınır koruma görevlileri tarafından yakalanan kaçak göçmen sayısının 4 bin olduğu açıklandı.

Litvanyalı yetkililer, göçmen sayısındaki artışın Minsk yönetiminin kasıtlı eylemlerinin sonucu olduğuna, bunun Litvanya'nın Belaruslu muhaliflere verdiği destek ve AB'nin uyguladığı yaptırımlara bir yanıt olduğunu düşünüyor. Litvanya-Belarus ilişkileri, Litvanya'nın Belarus devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Svetlana Tikhanovskaya'nın da aralarında bulunduğu bazı Belaruslu muhaliflere sığınma hakkı vermesi ve geçtiğimiz haziran ayında Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçağının zorla Minsk'e indirilip gazeteci Roman Protaseviç'in kız arkadaşıyla birlikte gözaltına alınmasının ardından bozulmuştu.Öte yandan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko dün düzenlediği basın toplantısında, komşu Baltık ülkelerinden geri gönderilecek düzensiz göçmenleri kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

HOLLANDA 6 AY BOYUNCA SINIR DIŞI ETMEME KARARI ALDI

Hollanda, yasa dışı Afgan göçmenler konusundaki tutumunu değiştirerek, Hollanda'ya sığınan Afganistan vatandaşlarını Afganistan'daki hızla kötüleşen durum nedeniyle önümüzdeki altı ay boyunca sınır dışı etmeyeceğini açıkladı.

Hollanda'nın bu kararı, Hollanda'nın da dahil olduğu Avrupa Birliği'nin (AB) altı üye devleti tarafından Avrupa Komisyonu'na hitaben göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda yazılan mektubun içeriğiyle çelişiyor. 

Hollanda Adalet Bakanı Yardımcısı Ankie Broekers-Knol parlamentoya gönderdiği mektupta, Hollanda'nın Afganistan'la ilgili politikasını Ekim'de güncellemeyi planladığını ancak oradaki "hızla kötüleşen durumun ışığında" şimdi bu kararı verdiklerini belirtti. Broekers-Knol, "Durum, böyle değişimler ve gelişmelerden geçiyor. Gelecek zamanda durum çok belirsiz olduğu için kararları ve sınır dışı etme uygulamalarını dondurmaya karar verdim" dedi.

BIDEN YÖNETİMİ DÜZENSİZ GÖÇMEN AKIŞINA KARŞI AİLELERİ MEKSİKA'YA GÖNDERMEYE BAŞLADI

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, sınırdan düzensiz göçmen akışının önüne geçmek amacıyla Orta Amerikalı ve Meksikalı aileleri Meksika'ya göndermeye başladı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, göçmenlerin sınıra sığınmalarını engelleyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hükmü çerçevesinde hava yoluyla Meksika'ya gönderilmeye başlandığını doğruladı.

ABD’li iki yetkili, yaptıkları açıklamada ilk uçuştaki göçmen sayısının, Kovid-19 oranlarının yükselmesi nedeniyle hedeflenen sayıdan az olduğunu belirtti. Uçuşların devam etmesinin beklendiğini ifade eden yetkililer, uçakların 135 kişi kapasiteli olduğunu söyledi.

PANAMA VE KOLOMBİYA GÖÇMEN AKIŞINI KISITLAMA KONUSUNDA ANLAŞTI 

Panama ve Kolombiya'dan yetkililer, iki ülke arasındaki sınırda yer alan Darien Geçidi’nden geçen başta Kübalılar ve Haitililer olmak üzere artan göçmen akışını kısıtlama konusunda anlaşmaya vardı. Her iki ülkenin dışişleri bakanları gelecek hafta göçmenler için hedef bir sayı açıklayacaklarını belirtti. Rakam, her iki ülkenin yetkilileri arasında pazartesi Kolombiya'da yapılacak bir toplantıda belirlenecek.

PAKİSTAN DA DAHA FAZLA AFGAN  MÜLTECİ İÇİN SINIRLARINI AÇMAYI REDDETTİ

Pakistan Başbakanı İmran Han’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Muid Yusuf, ülkesinin daha fazla Afgan mülteci için sınır kapılarını açmayacağını söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Yusuf, başkent İslamabad’da yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkesinin 3 milyonun üzerinde Afgan mülteciye ev sahipliğini yaptığını anımsatarak, Pakistan’ın ekonomik durumunun daha fazlasını kabul etmeye izin vermediğini ifade etti.

Yusuf, mülteci dalgası ile karşılaşmaları halinde sınır bölgelerindeki halkın bunu hoş karşılamayacağını vurgulayarak, yerel ekonomilerinin bu durumu daha fazla kaldıramayacağını ve ülkesinin yeni Afgan mülteciler için sınır kapılarını açmayacağını dile getirdi.

Afgan güvenlik güçlerine 3 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığına ve Taliban’ın Afganistan’da büyük bir direnişle karşılaşmadan ilerlediğine değinen Yusuf, bir tarafta iyi ekipmanlı ve eğitilmiş askerlerin olduğunu diğer tarafta ise silah, havan ve roketlerin bulunduğunu hatırlattı ve bunu anlamadığını söyledi.

TÜM ÜLKELERİN SİYASİ UZLAŞI İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMASI GEREKTİĞİ VURGUSU

Yusuf, ülkesine yönelik Taliban’ın "güvenli cenneti" olduğuna yönelik iddialara cevap vererek, Taliban’ın Afganistan’da yüzde 50-70 bir alanı kontrol ettiğini ve onların herhangi bir "güvenli cennete" ihtiyaçlarının olmadığını belirtti.

Pakistan’ın verdiği tüm kurbanlara rağmen "günah keçisi" yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Yusuf, barış için siyasi uzlaşı gerektiğini vurguladı.

Yusuf, ABD’nin tarafları bir araya getirme rolünü üstlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, ABD olmadan bunun mümkün olmayacağını kaydetti. Yusuf, önlerindeki 6 ayın Afganistan’ın geleceği için çok önemli olduğunu anımsatarak, tüm ülkelerin siyasi uzlaşı için elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Öte yandan Yusuf, Pakistan için en kötü senaryonun Afganistan'da uzun sürecek bir çatışma olduğuna ve böyle bir çatışmanın Pakistan'a da sıçrayacağına dikkati çekti.

Kaynak: Haber Global TV

Litvanya ABD düzensiz göçmen belarus