Duterte, 'Tedbirlere uymayanları vurun' emri vermişti, ülkede ilk vaka olarak kayıtlara geçti

Filipinler koronavirüs
Duterte, 'Tedbirlere uymayanları vurun' emri vermişti, ülkede ilk vaka olarak kayıtlara geçti

Koronavirüs salgınına karşı alınan kuralların ihlal edilmesi durumunda silahla vurulacağını söyleyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin emrine uyuldu ve tedbirlere uymayan 63 yaşındaki bir adam polis tarafından vurularak öldürüldü

Medyada yer alan haberlere göre, Perşembe günü Agusan del Norte eyaletindeki Nasipit kasabasında, 63 yaşındaki bir adamın güvenlik kontrol noktasında görevli köy yetkilileri ve polisle karşı karşıya geldiği sırada sarhoş olduğu iddia edilirken, polis raporuna göre, yüz maskesi takmadığı için uyarılan adam yetkilileri tırpanla tehdit etti.

Raporda "Şüpheli yüz maskesi takmadığı için köyün sağlık personeli tarafından uyarıldı. Ama şüpheli öfkelendi ve provoke edici sözler söyleyip sonunda bir tırpanla personele saldırdı." ifadeleri yer alırken, adamı sakinleştirmeye çalışan polisin daha sonra silahıyla ateş ederek adamı öldürdüğü bildirildi.

Bu, Filipinler'de koronavirüs kısıtlamalarına karşı gelen bir sivilin polis tarafından vurularak öldürüldüğü ilk vaka olarak kayıtlara geçti. 

Duterte, koronavirüs salgınının başlarında alınan tedbirler kapsamında kuralları ihlal edenleri uyarıp, sağlık sektöründe çalışanlara saygı duymayan vatandaşlara tolerans gösterilmeyeceğini ve bunun suç sayılacağını söylemiş, Ulusa Sesleniş konuşmasında, "Kurallara uymayan vatandaşlara polis ve güvenlik güçleri tarafından gerekli müdahale yapılacak" demişti. 

Duterte, "Bütün yetkililer ülkenin sağlık sisteminin bu zor durumda kalmaması için çalışıyor. Koronavirüsün yayılmasına engel olmak için herkesin işbirliği yapması gerek" diyerek, Filipin halkına seslenen Filipinler Devlet Başkanı, "Durum kötüye gidiyor. Bu yüzden size sorunun ciddiyetini ve bizi dinlemeniz gerektiğini söylüyorum. Soruna neden olmaktansa vurulacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.

Filipinler’de doğrulanmış vaka sayısı 3 bin 246. Ülkede şimdiye dek 152 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 64 kişiyse iyileşti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rodrigo Duterte