Dünyayı kasıp kavuran o hastalık yeniden hortladı: 2 yeni vaka!

Çin Sağlık Haberleri
Dünyayı kasıp kavuran o hastalık yeniden hortladı: 2 yeni vaka!
Fotoğraf: DepoPhotos

Çin'in kuzey bölgesi İç Moğolistan'da 6 Temmuz'da tespit edilen bir önceki enfeksiyonun ardından iki yeni hıyarcıklı veba vakası görüldüğünü bildirdi.

Yerel hükümetin internet sitesinden yapılan açıklamada, enfekte olan iki kişinin bir önceki vakanın kocası ve kızı olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre tüm yakın temaslılar karantinaya alındı ve hiçbir anormal belirti göstermedi.

Çoğunlukla kemirgenler tarafından yayılan ve oldukça bulaşıcı bir hastalık olan hıyarcıklı veba enfeksiyonu vakalarına Çin'de az rastlanıyor. Son yıllarda en çok İç Moğolistan ve kuzeybatı Ningxia bölgesinde görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hıyarcıklı veba, zamanında tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen vebanın en yaygın şekli.

Bir çobanda görülmüştü 

Bir önceki vaka, Temmuz başında bir çobanda görülmüştü. 

Vebanın görüldüğü çobanın karantinaya alındı ve durumunun stabil olduğu açıklandı. Vaka çobanın Bayannur kentinde hastaneye gitmesiyle tespit edildi. Hastanın bakteriyi nereden kapmış olabileceği açıklanmadı.  

Bakterilerle yayılan hastalık ölümcül olsa da basit antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

Ülkede hıyarcıklı veba uyarısı en düşük seviye olan 4'ten, bir üst seviye olan 3'e yükseltildi. 3. seviyede, insanlardan veba taşıyabilecek hayvanların avlanmaması ve yenmemesi istendi. 

Hıyarcıklı (bubonik) veba nedir?

Tedavi edilmezse ölümcül olan vebaya, çoğunlukla kemirgenlerde yaşayan Yersinia pestis isimli hayvansal bir bakteri neden oluyor.

Hıyarcıklı veba, hastalığın en insanlara bulaşabilen en yaygın türü.

Bu adı, bulaştığı insanın lenflerinde, kasıklarında ve koltuk altlarında oluşan hıyarcık şeklindeki acılı şişliklerden alıyor.

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

hıyarcıklı veba sağlık haberleri Çin bubonik veba veba