Dünyanın nüfus artışı Afrika'nın elinde! 2050'de dört kişiden biri...

Afrika Dünya haberleri Web Özel
Dünyanın nüfus artışı Afrika'nın elinde! 2050'de dört kişiden biri...
Etiyopya'da Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri. Fotoğraf: Shutterstıck

Dünya nüfusunun büyümesindeki en büyük katkı Afrika kıtasından geliyor. Görülmemiş hızla büyüyen Afrika nüfusuna dair beklentiler daha çok kız çocuğunun eğitime ulaşmasıyla değişebilir.

Dünya nüfusu 8 milyara ulaştı. Geleceğin nüfus yapısına dair öngörüler de mevcut tabii. BM Nüfus Fonu'nun raporu önümüzdeki yıllarda dünya nüfusundaki artışa en büyük katkının Afrika kıtasından gelmesini bekliyor.

BM Nüfus Fonu'nun 2022 raporuna göre, nüfusun 7 milyardan 8 milyara yükselmesi sürecinde artışın yarısından fazlasını üstlenen 10 ülke bulunuyor. Buna en büyük katkıyı yapan ülke açık ara Hindistan. Hindistan'ı Çin ve Nijerya takip ediyor.

Çalışmalar, düşük doğum oranları ve artan göçten ötürü nüfusun gelecek 30 yıl içinde 61 ülkede en az yüzde 1 oranında azalacağına işaret ediyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve Doğu Asya'da doğum oranları genelde kadın başına 2.1'den az. Bu da ölüm oranlarının sabit olduğu hallerde bu bölgelerde nüfusun istikrarlı büyümesine yol açıyor.

Dünya nüfusunun 2050'de 9.7 milyara yükselmesi bekleniyor ve gelecek 28 yılda nüfus artışına en büyük katkıyı Afrika'nın yapacağı ön görülüyor. Afrika 1950'de dünya nüfusunun yüzde 10'unu oluştururken, bu oran günümüzde yüzde 25'e çıktı. Konuyla ilgili raporlarda böylesi bir yükselişin daha önce görülmediğine vurgu yapılıyor.

Dünyanın nüfus artışı Afrika'nın elinde! 2050'de dört kişiden biri... - Resim : 1

Afrika nüfusunun 2050'de ikiye katlanarak yaklaşık 2.5 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Söz konusu öngörü gerçekleşirse dünya nüfusunun dörtte biri Afrikalı olacak. Afrika'nın bu hızlı nüfus artışı, jeopolitik, küresel ticaret ve göç gibi konularda dünyanın her yerinde toplumun her kesiminden insanı etkileyecek.

NİJERYA VE TANZANYA DİKKAT ÇEKİYOR

Afrika'da ise bu büyümeye en çok katkı yapan ülkeler Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Nijerya ve Tanzanya...

Bu ülkeler arasında Nijerya ve Tanzanya öne çıkıyor. Söz konusu iki ülkenin toplam nüfusu 266 milyon civarında. Nijerya nüfusunun 2050'de 400 milyona ulaşarak, ABD'nin yerini alıp dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması bekleniyor. Her ne kadar Nijerya, Afrika'da sıra dışı ölçülerde büyüyen nüfusun sadece bir parçası olsa da uzmanlar ülkenin durumunun gelecekte kıtanın nüfus yapısını şekillendireceği kanaatinde.

Sahraaltı Afrika'da nüfusun büyüme hızı yıllık yüzde 2.7 seviyesinde. Bu da yılda yüzde 1.2 oranında büyüyen Güney Asya nüfusunun iki katından fazlaya tekabül ediyor. Yani, Afrika her yıl dünya nüfusuna bir Fransa ya da Tayland nüfusu kadar katkı sunuyor.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, halefinin aksine çalışmalarında aile planlamasına odaklanmış durumda. Kadın başına doğum sayısının 4.8 olduğu Tanzanya'da, Cumhurbaşkanı Hassan, “Bir sürü dersliğe, sağlık merkezine ve tonlarca gıdaya ihtiyacımız olacak” diyerek, vatandaşlarına 'yavaşlama' çağrısı yaptı.

Tanzanya'da nüfus son 10 yılda 15 milyon artarak, 60 milyona yükseldi. Ülke aynı zamanda nüfus artış hızı konusunda dünyada birinci sırada yer alıyor.

'ARTIK KADINLAR DAHA AZ ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTİYOR'

Theodora Jonas Lungela, 8 çocuk annesi. Eşi taksicilik yapan Lungela da pazarda patates satıyor. 42 yaşındaki Lungela, “Tüm çocuklarımı çok seviyorum ama 8 değil de 4 çocuk için mücadele etmek daha kolay olabilirdi” demekte.

Dünyanın nüfus artışı Afrika'nın elinde! 2050'de dört kişiden biri... - Resim : 2
Afrika'da kız çocuklarının eğitime daha fazla katılması hem kıtanın hem dünyanın nüfus yapısını etkileyecek. Fotoğraf: Shutterstock

Tanzanya nüfusuna dair öngörülerin ne kadar gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bir soru işareti. Çünkü nüfus artışı pek çok unsurdan etkileniyor. 2000'de dünya 1973'te yapılan saptamadan 400 milyon az artmıştı. Çünkü o yıllarda istatistikleri yapanlar Asya'daki hızlı doğum oranı düşüşünü çok ciddiye almamışlardı ki bu düşüş sadece Çin'in tek çocuk politikasından kaynaklanmıyordu. Yani başta Tanzanya ve Nijerya gibi kalabalık ülkeler olmak üzere, Afrika'da daha çok kız çocuğunun eğitim imkanlarının artmasıyla nüfus tahminleri de değişebilir.

Bu durum halihazırda ihtimal dahilinde çünkü Tanzanya'da giderek daha fazla kadın az sayıda çocuk sahibi olmayı tercih ediyor. Kız çocuklarının eğitime katılmasındaki artış, doğum oranlarının da düşmesiyle sonuçlanıyor.

Tanzanya'da kadınlar artık toplumun hızla değişmeye başladığını düşünüyor. 32 yaşındaki avukat Vicky Shayo, annesinin hiçbir zaman kendisine çocuk baskısı yapmadığını dile getiriyor. Shayo, “Önce iş hayatımı kurmak, sabit bir gelirle kendi ayaklarımın üzerinde durmak ve sonrasında belki bir ya da iki çocuk sahibi olmak isterim” diyor. Etrafında beş yıl öncesine göre böyle düşünen daha çok kadın olduğunu aktaran Shayo, “Bu artık gerçek bir trend” şeklinde konuşuyor.

Kaynaklar: Die Welt, The Guardian, The Economist, worldometers.info

Kaynak: Web Özel

Afrika 2050