Dünyanın AIDS'ten iyileşen ilk hastası lösemiye yenik düştü

lösemi
Dünyanın AIDS'ten iyileşen ilk hastası lösemiye yenik düştü

Dünyada AIDS'ten tamamen iyileşen ilk kişi olarak bilinen Timothy Ray Brown (54), tekrar eden lösemiye karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.

Dünyada AIDS’ten tamamen iyileşen ilk kişi olarak bilinen Timothy Ray Brown (54) tekrar eden lösemiye karşı verdiği mücadeleyi kaybederek, hayata veda etti.

‘Berlin Hastası’ olarak da bilinen Brown, 2008'de kemik iliği nakli yapılmış ve tedavi sonrası HIV virüsünden kurtulan ilk kişi olarak tarihe geçmişti.

Uluslararası AIDS Organizasyonu (IAS) Başkanı Adeeba Kamarulzaman, "Timothy’nin eşi Tim'e, ailesi ve dostlarına taziyelerimizi gönderiyoruz. Bilim insanlarına HIV için bir tedavinin mümkün olduğuna dair konseptin kapısını açtıkları için Timothy ve doktoru Gero Hutter'a minnettarız" dedi.

Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu’na (AIDS) neden olan HIV virüsünden musdarip olan milyonlarca kişi için bir umut ışığı olan Brown, birkaç ay önce nükseden lösemi nedeniyle Kaliforniya'daki evinde tedavi görüyordu.

NASIL TEDAVİ EDİLMİŞTİ?

1995 yılında Berlin'de okuduğu sırada HIV teşhisi konan Brown 1 yıl sonra da kanı ve kemik iliğini etkileyen lösemiye yakalanmıştı.

Brown'un hastalığı, 2008'de, lösemi tedavisinde kullanılan, bağışıklık sisteminin yok edilmesi ve HIV enfeksiyonuna direnen genetik mutasyona uğramış bir donörden alınan kök hücre nakline dayanan bir tedavi sonucunda önlenebilmişti.

Daha sonra düzenlenen tıbbi konferansta kimliğini açıklamamak için 'Berlin hastası' olarak adlandırılmıştı.

Brown, 2012 yılında AFP'ye verdiği demeçte şunlar söylemişti: "Ben AIDS'e bir tedavinin olabileceğinin canlı kanıtıyım. HIV'den kurtulmuş olmak harika bir şey."

"TEDAVİNİN OLABİLECEĞİNİN CANLI KANITIYIM"

Brown’un iyileşmesinin üzerinden 10 yıl geçmesinin ardından Londra hastası olarak adlandırılan başka bir HIV hastası, aynı işlemlerin ardından virüsten kurtulduğu açıklanmıştı.
Londra hastası da daha sonra kimliğini açıklamıştı. Adam Castillejo adındaki hasta şu an vücudunda virüs bulunmuyor.

 

 

Kaynak: DHA

HIV AIDS