'Dünyanın 100 düşünürü'nden Eşref Gani'nin para dolu arabalarla kaçışa giden yenilgisi...
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Kabil'deki başkanlık sarayını kan dökülmesini önlemek istediğini söyleyerek birkaç hafta içinde hükümetini deviren isyancı Taliban'a bırakarak kaçtı, nerede olduğuna yönelik ise spekülasyonlar devam ediyor
Batıyla huzursuz ilişkiler içindeki ve barış görüşmelerinde yavaş ilerlemeler nedeniyle eleştiriyle karşı karşıya kalan 72 yaşındaki antropolog Gani, iki kez başkan seçilmiş, her ikisinde de sert çekişmeli geçen başkanlık yarışından sonra Taliban'ın yönetimi devretmesiyle ülkeyi terk etti. Önce Tacikistan'a gittiği iddiaları gündeme gelmiş, ardından Özbekistan, son olarak ise Umman'a kaçarak siyasi sığınma hakkı istediği iddia edildi.
İddialara göre Eşref Gani’nin yanında ailesinin yanı sıra iki danışmanı, kançılarya şefi Mahmut Fazli ile ulusal güvenlik danışmanı Hamdullah Muhiba bulunuyor.Umman’dan alınan ancak henüz resmen doğrulanmayan diğer bilgilere göre ise Gani ve beraberindeki kişilere siyasi sığınmacı statüsü tanınmış.
VAATLERİNİN ÇOĞUNU YERİNE GETİREMEDİ
2014'te ilk kez Cumhurbaşkanı seçilen Gani, 2001'de ABD öncülüğündeki işgalden sonra Afganistan'ı yöneten Hamid Karzai'den görevi devralarak ABD'nin misyonunun tamamlanmasına, yabancı kuvvetlerin ülkeden neredeyse tamamen çekilmesine, ülkesindeki çatışmaya şahit oldu. Giderek daha izole bir figür görünümü edinerek Taliban tarafından hükümete ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılara rağmen, onlarca yıllık savaşı sona erdirme çabasını önceliği haline getirip 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da isyancılarla barış görüşmelerine başladı.
Ancak görüşmelerin yavaş ilerlemesi ve Gani'nin giderek artan sert tepkisi karşısında yabancı devletler hüsrana uğrayıp, Gani yönetiminin yerini alacak geçici bir hükümet için çağrılarını artırdı.
Gani başkanlığı sırasında, ülkenin güç koridorlarının bir avuç elit figür ve patronaj ağı tarafından işgal edildiği dönemde genç ve eğitimli Afganları liderlik pozisyonlarına atamaya başladı. Yolsuzlukla mücadele etme, ekonomiyi düzeltme ve ülkeyi Orta ve Güney Asya'nın arasında bölgesel bir ticaret merkezine dönüştürme sözü verse de, bu vaatlerinin çoğunu yerine getiremedi.
'DÜNYANIN 100 DÜŞÜNÜRÜ'NDEN BİRİ SEÇİLDİ
New York City Columbia Üniversitesi'nden doktora derecesine sahip 72 yaşındaki ABD eğitimli bir antropolog olan Eşref Gani, 2010 yılında Foreign Policy dergisi tarafından 'dünyanın 100 düşünürü'nden biri seçilirken, başkanlığa giden yolu zorlu geçti. Bu süreçte ABD'de, daha sonra Doğu ve Güney Asya'da Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'de akademisyen olarak çalıştı. ABD'nin öncülüğünde Afganistan işgalinden aylar sonra, uluslararası görevlerinden istifa ederek yeni atanan Cumhurbaşkanı Karzai'nin kıdemli danışmanı olmak üzere Kabil'e döndü.
2002 yılında ise Afganistan maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Karzai ile arası bozuldu ve 2004'te Kabil Üniversitesi'nin rektörlüğüne atandı. 2009 yılında Karzai de dahil olmak üzere Afganistan'ın çoğunluğu gibi Peştun etnik kökenli Gani, cumhurbaşkanlığına aday oldu, ancak oyların yaklaşık yüzde 4'ünü alarak başkanlık yarışını dördüncü olarak tamamladı.
Afganistan'da önemli rollerde çalışmaya devam eden Gani, Karzai'nin Afgan anayasası gereği üçüncü kez iktidara gelmesi yasaklandığında, 2014 yılında başarılı bir ikinci kampanya yürüterek 2019'da cumhurbaşkanlığına seçildi.
TALİBAN KONUSUNDA TERS DÜŞTÜ
Ancak Washington ve diğer batı devletleriyle ilişkisinde sorunlar vardı. Afganistan'da boşuna harcandığı düşünülen "uluslararası yardım" olarak adlandırılan sesleri eleştiriyordu, özellikle de Taliban'la yavaş ve sancılı barış sürecini hızlandırmak için Batı'nın stratejisiyle aynı fikirde değildi.
Gani bu fikrini, "Geleceği, masasında oturup hayal kuran biri değil, Afganistan halkı belirleyecek" sözleriyle ifade etmişti.
"GANİ NAKİT DOLU ARABAYLA KAÇTI"
Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani aynı gün akşam saatlerine doğru ülkeyi terk etti.
Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan son dakika açıklamasında, uçağa binerek ülkeyi apar topar terk eden Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin nakit dolu 4 araba ve 1 helikopterle ülkeden kaçtığı öne sürüldü.
Rusya Büyükelçiliği sözcüsü Nikita Ishenko, "Rejim çökünce Gani'nin Afganistan'dan kaçma şekli en belirgin şekilde karakterize ediliyor: Dört araba para doluydu, paranın bir kısmını bir helikoptere koymaya çalıştılar ama hepsini sığdıramadılar paraların bir kısmı pistte kaldı" dedi.
Kaynak: Web Özel