Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler...

koronavirüs
Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler...

Dünyayı etkisi altına almış koronavirüs, yayılmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkisini, vaka sayısını ve ölüm sayısını azaltmak için birçok ülke sokağa çıkma yasağı ilan etti. İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler:

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bugünden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Yunan Başbakan, dün yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek kapsamında bu kararın alındığını açıklarken, Pazartesi sabah saat 6'dan itibaren sokağa çıkma yasağının başlayacağını duyurdu.

Yasağa uymayanlara 150 Euro para cezası uygulanacağını kaydeden Yunan Başbakan, sokağa çıkacak olanların ise özel izin ile çıkabileceklerini bildirdi. Yunan Hükümeti, halkın sokağa çıkmasını engellemek için dükkanların kapanması kararı almasına rağmen halk sokaklara çıkmış ya da tatile gitmişti. 

Yunanistan'da koronavirüs nedeni ile 15 kişi hayatını kaybetti.

FRANSA

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Macron, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde zorunlu iş ve alışveriş dışında en az 15 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. 

Geçici bir olağanüstü durum yaşandığını ifade eden Macron, belediye seçimlerinin ikinci turunun iptal edildiğini ve zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmasının yasak olduğunu duyurdu. Ülke çapında alarm verilmesine rağmen salgını önemsemeden parklara, restoranlara, barlara gitmeye ve sosyal hayatlarını tedbirsiz yürütmeye devam eden Fransızları sorumsuzlukla eleştiren Macron, gereken tedbirin alınması için yasakların getirildiğini belirtti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, mecburi işe, zorunlu market alışverişine ve yoğun semptomlar görüldükten sonra hastaneye gidilmesine izin verildiğini fakat 1 metrelik mesafeyi korumak gerektiğini dile getirdi. Macron ayrıca, hastanelerin yoğunluğundan dolayı vatandaşlara durumlarının ağırlaşmadan hastaneye gitmemesi uyarısında bulundu. Kurallara uymayanlara cezai yaptırım uygulanacağını da bildiren Cumhurbaşkanı Macron, halkı evde aile bireyleriyle zaman geçirmeye davet etti. Sağlık çalışanlarına borçlu olduklarını söyleyen Macron, öncelikli olarak maskelerin hastanelere ve sağlık çalışanlara ayrıldığını dile getirdi. 

"Sağlık çalışanlarının dinlenmeye ihtiyacı var" diyen Macron, otel ve taksilerin sağlık çalışanlarına hizmet için devlet tarafından görevlendirileceğini ve bu hizmetin maddi karşılığını devletin ödeyeceğini ifade etti. Askerlerin de halka yardım edeceğini söyleyen Macron, "Hastalar yoğun hasta olan bölgelerden rahat bölgelere askerler tarafından taşınacak, askeri hastaneler halka açılacak" dedi. 

Şirketlerin tüm ödemelerinin erteleneceğini de dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Macron, halkın fatura ve kira ödemelerinin erteleneceğini söyledi. Avrupa Birliğindeki ülkelerin ortak olarak karar aldığını açıklayan Macron, AB sınırlarının yarından itibaren dışarıya kapatılacağını ifade etti.

Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler... - Resim : 1

İTALYA

Koronavirüs sebepli ölümlerin dünyada en çok yaşandığı ülke olan İtalya, karantina ilan eden ilk Avrupa ülkesi oldu. İlk başlarda vakaların çok görüldüğü kuzeydeki Lombardiya bölgesinde alınan karantina kararı geçen hafta tüm ülkeye uygulanmaya başlamıştı. 

Avrupa ülkelerinde virüsün en çok etkilediği İtalya'da virüs nedeniyle 651 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde ölü sayısının 5 bin 476'ya yükseldiği açıklandı. Ülkede salgının ilk olarak 21 Şubat'ta ortaya çıkmasından bu yana ölü sayısı artarak devam ediyor.

KKTC

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınıyla mücadele etmek amacıyla ülkeler tedbirlerini arttırmaya devam ediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından yapılan açıklamada dün gece saat 00:00'dan itibaren koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında tüm KKTC'de kısmi sokağa çıkma yasağının uygulanmaya başlanacağı duyuruldu. 

Bakan Özersay, kısmi sokağa çıkma yasağı kapsamında misafirlik, piknik, antrenman ve benzeri aktivitelerin yasak olduğunu ifade ederken, polisin bu yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem başlatabileceğini ve karakola götürebileceğini bildirdi. Bakan, market, eczane, akaryakıt istasyonu, hastane ve banka ziyaretlerinin yasaktan muaf tutulduğunu belirtirken, bazı özel ve kamu kurumlarının da faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.

Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler... - Resim : 2

KUVEYT

Kuveyt'te koronavirüs nedeni ile alınan kısmi sokağa çıkma yasağı kararı yürürlüğe girdi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, birçok ülkede hayatı durma noktasına getirdi. Kuveyt, koronavirüs nedeni ile önlemleri arttırmaya devam ediyor.

Kuveyt makamları koronavirüs önlemleri kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağı ilan ederken, resmi kurumlara verdiği tatili iki hafta daha uzatma kararı aldı. Kuveyt yerel saati ile 17.00 ile 04.00 arasında alınan kısmi sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girmesinin ardından ülkede hayat durma noktasına geldi. Polis ekipleri sokaklarda devriye atarak, yasağın uygulanmasına destek veriyor. 

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah Al-Sanad, yaptığı açıklamada korona virüs vakalarının son 24 saatte 12 kişi artarak 188'e ulaştığını açıkladı.

BATI ŞERİA

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, korona virüs salgını nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria'da dün akşam yerel saatle 22.00'da başlayacak sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüse karşı ülkeler önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, işgal altındaki Batı Şeria'da korona virüse karşı yeni tedbirler alındığını duyurdu. Filistin Başbakanı, düzenlediği basın toplantısında korona virüse karşı alınan tedbirler kapsamında işgal altındaki Batı Şeria'da sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtirken, yasağın yerel saatle 22.00'da başlayacağını duyurdu. Filistin Başbakanı, ilan edilen yasaktan tıp personeli, eczacı, manav ve fırın ustalarının muaf tutulduğunu belirtti. Filistin Başbakanı, alınan tedbirler kapsamında yurt dışından Filistin'e dönen herkesin 14 günlük karantinaya alınacağını kaydetti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, 2'si Gazze Şeridi'nde olmak üzere ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 59'a yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, koronavirüs vakası olan 17 kişinin ise iyileştiğini bildirdi.

Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler... - Resim : 3

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından şehir hayalet kente döndü. 

Tüm dünyada yayılan korona virüsü salgını nedeni ile birçok ülke salgını engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Almanya'nın Bavyera eyaletinde dün gece itibariyle 2 hafta sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak Münih'i hayalet şehir haline getirdi. Münih, yıllık 10 milyonun üzerinde turisti ağırlayan ve 1.5 milyon kişinin ikamet ettiği büyük bir şehir konumunda bulunuyor. 

Münih, korona virüsünün ortaya çıkması ve hızlı bir şekilde yayılmasının ardından getirilen sokağa çıkma yasağı ile şehirde hayat durma noktasına geldi. Münihliler, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmıyor. Münih polisi, boş sokaklarda devriye atarak sokağa çıkma yasağını fırsat bilip hırsızlık yapanlara karşı önlemlerini arttırdı. 

ÜRDÜN

Ürdün'de korona virüsüyle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan ölümcül korona virüsü nedeniyle ülkeler tedbirlerini arttırıyor. Ürdün'de korona virüsün yayılımının engellenmesi amacıyla ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hükümet Sözcüsü Amjad Al Adailah, kararın Cumartesi günü yerel saatle 07.00'de yürürlüğe gireceğini açıkladı. Ülke genelinde tüm iş yerlerinin de yarından itibaren kapatılacağı aktarıldı. Öte yandan Ürdün'de 112 koronavirüs vakası bulunuyor.

ALMANYA- BAVYERA

Almanya'nın Bavyera eyaletinde bu gece saatlerinden itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Almanya'da giderek artan Korona virüs vakalarının artmasıyla önlemlerini arttırıyor. 13 milyon nüfuslu Almanya'nın en önemli üretim merkezlerinden Bavyera eyaletinde bu gece saatlerinden itibaren geçerli olacak sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan 2 hafta boyunca geçerli olacak karar doğrultusunda temel kısıtlamalara gidilecek Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, "Kamusal hayatı neredeyse tamamen kapatıyoruz. Cumartesinden itibaren evlerinizden çıkmayınız" dedi. Eyalet Başbakanı "Bu kararı almak kolay değil. Koronadan sonra daha güçlü bir Bavyera olacak" ifadelerini kullandı. 

Alınan karar kapsamında Almanların yalnızca işlerine, doktora ya da eczaneye gitmek gibi zorunlu durumlarda evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Bavyera, sokağa çıkma yasağı ilan eden ilk eyalet oldu. 

Almanya'da salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü (RKI), Başkanı Lothar Wieler, Almanya'da salgına yakalananların sayısının bir günde 2 bin 958 artarak ülke çapında vaka sayısının 16 bin 626'ya yükseldiğini açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle kendisini karantinaya aldı. Almanya'da yayınlanan yeni genelgeyle dışarıda 2 kişiden fazla buluşmalara yasak getirildi.

Almanya'da bugüne dek 24 bin 873 vaka tespit edilirken, 94 kişi de hayatını kaybetti.

İSRAİL

İsrail'de koronavirüs vaka sayısının armasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, ülkesinde koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla 7 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini duyurdu. Halka seslenen Netanyahu, "evinizde kalın" çağrısında bulunarak, hükümetin virüs nedeniyle acil durum ilanını onaylayacağını açıkladı. Vatandaşların sadece market ve eczane için dışarı çıkabileceği belirtildi. 

Öte yandan İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 1071'e yükseldiği kaydedildi.

TUNUS

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, yeni tip koronavirüs (KOVID-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Tunus Devlet Başkanı Said, resmi devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 15 gün içerisinde normal hayata dönüleceğini söyledi. 

Tunus hükümeti tarafından salgına karşı alınan önlemler kapsamında, ihracat ve tahliye işlemleri dışında uçuşlar askıya alınarak kara sınırları da kapatıldı. Ülkede ayrıca, günlük çalışma süresi 5 saate indirildi, tüm toplantılar iptal edildi ya da ertelendi, spor faaliyetleri ile kültürel ve ticari etkinlikler de durduruldu. 

Ülkedeki tüm anaokulları, özel okullar, uluslararası okullar ve üniversitelerde eğitime ara verilirken, tüm restoranlar ve kafelere saat 16.00'a kadar açık kalma şartı getirildi.

Tunus'ta şu ana kadar 75 kesinleşmiş KOVID-19 vakası tespit edildi.

Dünyada koronavirüs karantinası! İşte sokağa çıkma yasağı olan yerler... - Resim : 4

NEW YORK

Dünyayı etkisi altına alan Korona virüs (Covid-19) vakalarında Çin, İtalya, İran, İspanya ve Almanya'dan sonra en fazla vakanın görüldüğü ABD'de tedbirler yoğunlaştırılıyor. New York'ta Pazar günü saat 22.00'den itibaren ikinci bir karara kadar kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı. 

New York Valisi Andrew Cuomo, düzenlediği basın toplantısında, New York'un en savunmasız insanları olan 70 yaş ve üstü bireyler, bağışıklık sistemi zayıf ve önemli hastalıkları olanları korumak için bu kararı aldığını belirterek, "Bu yapabileceğimiz en sert eylemdir. Bu hükümler uygulanacak. Bunlar yasal hükümlerdir. Uymayan işletmeler için sivil para cezaları ve zorunlu olarak kapatılacak. Bu yeni planın yerinde başka bir karar olmadığı konusunda hemfikiriz" dedi.

Vali Cuomo alınan kararları özetle şöyle sıraladı: 

"Tüm zorunlu olmayan işletmeler iş gücünün yüzde 100'ünün evde kalmasını sağlayacaktır. Korunmasız kişiler başkalarının yanında maske takmalı. Tüm korunmasız bireyler diğer bireylerden en az 6 fit uzakta durmalı ve acil veya gerekli olmadıkça toplu taşıma kullanmamalıdır. 

Zorunlu olmayan tüm toplantılar iptal edildi ve zorunlu olmadıkça ev dışındaki kişilerin bir araya gelmesi yasaklandı. Bireyler ayrıca açık hava eğlence faaliyetlerini temassız olarak sınırlamalı ve kesinlikle gerekli olmadıkça toplu taşıma kullanılmayacak"

New York Valisi Andrew Cuomo, Acil kodu ile Twitter'dan yayınladığı mesajda emekli sağlıkçıları göreve davet etti. Vali Cuomo, "Yakın zamanda emekli olan sağlık uzmanlarını, ihtiyaç duyulması halinde yedek personelin bir parçası olmaya kaydolmaya çağırıyoruz. Ayrıca nitelikli tıp ve hemşirelik okulu öğrencileri ve personeline ihtiyacımız var" ifadelerine yer verdi. 

Şimdiye kadar Eyalet genelinde 32 bin 427 kişi test edilirken 7 bin 102 Korona virüs vakası tespit edildi. Bu vakalardan bin 105 kişi hastaneye kaldırıldı ve 35 kişi vefat etti. Bu arada eyalet içinde en fazla vaka ise 4 bin 408 ile Manhatten'i de içinde barındıran New York kentinde gözlendi. 

New York'un başlattığı kısmi sokağa çıkma yasağı kararlarının New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massaucest eyaletlerinde de uygulanacağı belirtiliyor.

SIRBİSTAN

Hızla yayılan ve ciddi oranda ölümle sonuçlanan korona virüsü nedeniyle Fransa, İspanya, İtalya, Belçika Irak, Tunus'un yanı sıra Sırbistan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

Olağanüstü hal ilan edilen Sırbistan'da 26 Nisan'daki yerel ve genel seimler ertelenirken, sınırlarda, hastanelerde ve göçmen merkezlerinde silahlı askerlerin bulundurulması kararı alındı. Başkent Belgrad'da halk evlerinden çıkmazken asker, gece boyunca kontrollerde bulundu. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, koronavirüs nedeniyle yerel saatle 20.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı etmişti. Vucic, alınan önlemler kapsamında 60 yaş üzerindekilerin 10.00'dan itibaren sokağa çıkmalarının yasaklandığını söyledi. Vucic, "Bu sorunu ancak ciddi tedbirlerle aşabiliriz. Kanseri aspirinle iyileştiremezsiniz" ifadesini kullanmıştı. 

Sırbistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bugüne kadar ülkede 222 vaka tespit edildi.

karantina OHAL evdekal haberler koronavirüs