Dünyada dang humması vakaları artıyor! Singapur'dan tedirgin eden tahmin

Dünyada dang humması vakaları artıyor! Singapur'dan tedirgin eden tahmin

Singapur'da dang humması vakaları yoğun bir şekilde artarken, yılbaşından bu yana ülke genelinde görülen vaka sayısı ise 16 binin üzerine çıktı. Vaka sayılarının ülke tarihinde en çok vakanın görüldüğü 2013 yılındaki rakamların üzerine çıkacağı öngörüldü.

Singapur Ulusal Çevre Ajansının verilerine göre, 1 Ocak'tan bu yana toplam 16 bin 157 vaka görülürken, günlük vaka artış sayıları 100'ün üzerinde seyretti.

Son 5 haftadır dang humması vakalarında 1000'in üzerinde artış gözlemlendiği ülkede yıl sonuna doğru toplam vaka sayılarının 22 bini geçerek, ülke tarihinde en çok vakanın görüldüğü 2013 yılındaki rakamların üzerine çıkacağı öngörüldü.

2013'te Singapur'da toplam 22 bin 170 dang humması vakası görülmüştü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yoğun şekilde arttığı ve toplam 45 bin 423 Kovid-19 vakasının bulunduğu ülkede Sağlık Bakanlığı, halkı artan dang humması vakalarına karşı uyardı.

ENDONEZYA'DA DA VAKALAR ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı Vektörel ve Zoonotik Hastalıklar Dairesi Direktörü Siti Nadia Tarmizi, ülke genelinde yılbaşından bu yana kaydedilen dang humması vaka sayısının 71 bin 633'e yükseldiğini açıkladı.

Son 3 haftalık dönemde 7 bin 382 yeni vaka görüldüğünü belirten Tarmizi, en çok vakanın da sırasıyla Batı Cava, Bali, Doğu Cava, Doğu Nusa Tenggara ve Lampung'da görüldüğünü aktardı.

Tarmizi, dang humması nedeniyle ölenlerin sayısının 459 olduğunu belirterek, en fazla can kaybının 92 kişiyle Batı Cava eyaletinde gerçekleştiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, son dönemde artan vakalara karşı sivrisinek üreme alanlarının ilaçlama ve temizliğine önem verilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Endonezya'da dang hummasından 2016'da bin 598, 2017'de 493, 2018'de 344, 2019’da da 917 kişi yaşamını yitirdi.

DANG HUMMASI VİRÜSÜ NEDİR?

Dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebep olan hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.

Vakalar, genellikle yağış mevsimleri olarak bilinen haziran-eylül ve aralık-mart dönemlerinde artış gösteriyor.

Bilim adamları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin sayısının artmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Hastalığı bulaştıran sivrisinek türünün su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerinde çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.

 

Singapur dang humması