Dünyaca ünlü 'Susam Sokağı' bu kez mülteci çocukları iyileştirecek!

Dünyaca ünlü 'Susam Sokağı' bu kez mülteci çocukları iyileştirecek!

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve Susam Atölyesi (Sesame Workshop-SW), Ortadoğu'daki milyonlarca mülteci çocuğa eğitim programı sağlamak için ortak bir girişim başlatarak, Susam Sokağı'nı Ahlan Simsim adıyla Arapça olarak yayınlayacak

Türkiye'de 1980'li yılların sonu, 1990'lı yılların başında TRT'de iki sezon yayınlanan çocuk programı Susam Sokağı, Susam Sokağı'nın ardındaki eğitim organizasyonu olan Susam Atölyesi ile Uluslararası Kurtarma Komitesi tarafından Arapça versiyonu olarak hazırlanıyor. Suriye, Ürdün, Lübnan ve Irak'taki mülteci çocuklara Arapça adı Ahlan Simsim (Hoşgeldin Susam) olarak sunulacak. 

Hazırlanan şovun ortaklarının yaptığı açıklamada, Ahlan Simsim'in çocuklarda "savaşın izlerini iyileştirmesine" yardımcı olacağını umduklarını, programın Şubat 2020'de başlayacağını söylediler.

Proje kapsamında bir arada bulunan ortaklar, Arapça televizyon programlarını içeren girişimleri için 2017 yılında 100 milyon dolarlık MacArthur Vakfı ödülünü kazanırken, CNN, hizmetlerin doğrudan mülteci çocuklara ulaştığını aktardı.

Ürdün makamlarına göre, yeni televizyon programının prodüksiyonu bir milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Ürdün'de yapılıyor.

Ahlan Simsim'in yapımcısı Scott Cameron, "Çocukların kendi yaşamlarını ve deneyimlerini ekranda yansıttığını görmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Karakterlerimiz bu köprüyü kapsamlı araştırma, işbirliği ve kuklaların büyüsü ile sağlıyor." ifadelerini kullandı ve 'küresel Susam Sokağı ailesine' (Basma, Jad ve Ma'zooza) katılacak olan Muppets'ı (kukla karakterlerden oluşan film serisi) tanıttı.

Ortaklar programın başlamasından önce, 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Ürdün ve Lübnan'da erken dönem çocukluk uzmanları, oyun ve sanat terapistleri, psikologlar ile toplantılar düzenledi.  

IRC, Suriye'deki savaştan kaçanların neredeyse yarısının çocuk olduğunu belirtti. 

Susam Sokağı mülteci çocuklar haberler