Dünya Sağlık Örgütü’nün Omicron kararı tartışma yarattı

koronavirüs dünya sağlık örgütü
Dünya Sağlık Örgütü’nün Omicron kararı tartışma yarattı

Dünya Sağlık Örgütü, Cuma günü yaptığı açıklamada Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantına Omicron adını vermesi yeni bir tartışma yarattı. Sıradaki harflerden 'Xi'nin Çin liderinin adı olmasından ötürü es geçildiği spekülasyonlarına, DSÖ'den doğrulama geldi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni koronavirüs varyantına Cuma günü yeni bir isim verdi. Normal düzende Nu ve Xi harflerini seçmesi gereken DSÖ iki harf atlayarak Omicron’u seçti. DSÖ’nün bu kararı sosyal medyada tartışma yarattı.

31 Mayıs 2021’de Covid-19 varyantlarına Yunan alfabesinden isim verme kararı alan DSÖ'nün Nu kelimesinin İngilizcedeki “yeni” yani “new” kelimesine benzemesinden,  Xi kelimesinin ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le aynı olmasından dolayı bu kararın alınmış olabileceği iddia edildi. 

DSÖ'DEN DOĞRULAMA GELDİ

'Nu'nun İngilizce yeni anlamına gelen 'new' kelimesiyle karıştırılması ihtimali nedeniyle ve 'Xi'nin de Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in adının İngilizce yazılışının 'Xi' olmasından ötürü es geçildiği spekülasyonlarına, DSÖ'den doğrulama geldi.

DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, açıklamasında, 'insanların bunun bir isim olduğunu anlayamayacağı, yeni varyant denildiğini sanacakları gerekçesiyle 'Nu'dan vazgeçildiğini' belirterek ekledi: "Xi isim olarak yaygın kullanılıyor ve biz de kimseyi damgalanmış duruma düşürmemek için yer, insan, hayvan ve vbg isimleri kullanmamaya karar vermiştik."

'DSÖ, ÇKP'DEN KORKUYOR'

Açıklama, koronavirüs pandemisinden Çin'i sorumlu tutan ve DSÖ'yü Çin'in sorumluluğunu örtbas etmekle suçlayan önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri ve Cumhuriyetçi Parti'nin muhafazakar kanadı gibi kesimlerin, B.1.1.529 varyantının adlandırılmasında 'Xi'nin atlanmasına sert tepki göstermesinin ardından geldi.

İngiliz muhafazakarların gazetesi The Telegraph'ın Küresel Sağlık Güvenliği Editörü Paul Nuki'nin 'Xi'nin Çin liderinin adı olmasından ötürü atlandığına dair tweetinde "Tüm pandemiler kalıtsal olarak siyasi" tepkisini göstermişti. Bunu retweet eden ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz "DSÖ'nün, Çin Komünist Partisi'nden bu kadar korkuyorsa, bir dahaki sefere felaketle sonuçlanacak bir küresel pandemiyi örtbas etmeye çalıştıklarında onlardan hesap soracağına nasıl güvenilebilir" diye eklemişti.

Kaynak: Diğer

Dünya Sağlık Örgütü Güney Afrika omicron