DSÖ önce riskli ülke ilan etti, sonra geri adım attı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınında İsveç'i riskli ülke ilan etti.
Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) dün koronavirüs salgını nedeni ile riskli olan ülkelerin listesini açıklamıştı. DSÖ, listede Ermenistan, Moldova, Kuzey Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Ukrayna, Kosova ve İsveç’e yer vermişti. İsveç Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell ise duruma tepki göstermiş “İsveç'te vaka sayımızda artış var. Bunun nedeni ise eskisinden daha fazla test yapmamız. DSÖ'nün diğer ülkelerle İsveç'i risk grubunda tutması talihsiz bir durumdur" şeklinde konuşmuştu.
DSÖ, bugün geri adım atarak, İsveç’i riskli ülkeler listesinde çıkardı. Örgüt, yaptığı açıklamada İsveç hükümetinin test sayısını arttırdığını bunun da yeni vaka istatistiklerine yansıdığını belirtti.
Tegnell, ise yaptığı açıklamada DSÖ’nün aldığı karardan memnun olduğunu ifade ederken, “DSÖ, söylediklerimizi dinledi. Ülkemizin doğru yolda olduğunu gördü. İsveç'i riskli ülkelerin arasına alması tam bir hataydı" dedi.
Öte yandan İsveç’te toplam koronavirüs vaka sayısı 65 bin 137’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 280’e ulaştı.
İKİNCİ DALGAYLA KARŞI KARŞIYA OLAN 10 ÜLKE
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında aralarında Almanya, ABD, Fransa ve İran'ın da bulunduğu ülkelerin ikinci dalga tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, Türkiye'nin ise önlemlerdeki gevşemelerin ardından iyileşme görülen ülkeler arasında bulunduğu ifade edildi.
Guardian gazetesinin Oxford Üniversitesi verilerini esas alarak yaptığı analize göre, bugüne kadar 25 binden fazla koronavirüs vakası görülen 45 ülkeden 21'i önlemleri gevşetirken, bunlardan 10'unda vakalar yeniden artışa geçti.
Örneğin Almanya'da Kovid-19 virüsü bulaşma katsayısı, bir mezbahada çıkan vakaların ardından 3 kat artarken, Suudi Arabistan ve İran'da da yeni artışlarla ikinci dalganın işaretleri görüldü.
Bu ülkelerin her birinin, daha az şiddetli de olsa ikinci bir salgın dalgası ihtimaliyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Bu ülkeler haftalık artışa göre Almanya (yüzde 36,7), Ukrayna (yüzde 29,3), ABD (yüzde 24,6), İsviçre (yüzde 15,1), Bangladeş (yüzde 12,9), Fransa (yüzde 12), İsveç (yüzde 11,2), İran (yüzde 6,6), Endonezya (yüzde 2,3) ve Suudi Arabistan (yüzde 0,3) olarak sıralandı.
TÜRKİYE İYİLEŞME GÖRÜLEN ÜLKELER ARASINDA
Türkiye ise, "önlemleri gevşeten ve düzelme görülen ülkeler" arasında yer aldı. Uzmanlar bu listedeki ülkelerin sayılardaki düşüşe rağmen dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Bu ülkeler, haftalık düşüşe göre Türkiye (yüzde 3,6), Belçika (yüzde 9,6), Kanada (yüzde 12,2), Polonya (yüzde 13), Pakistan (yüzde 20,2), BAE (yüzde 22,2), Belarus (yüzde 23,9), İtalya (yüzde 30,9), İspanya (yüzde 61,4), Singapur (yüzde 67,8) ve Hollanda (yüzde 86,5) şeklinde oluştu.