Dondurucu soğukların yaşandığı Teksas'ın elektrik şebekesi operatöründe peş peşe istifa

ABD
Dondurucu soğukların yaşandığı Teksas'ın elektrik şebekesi operatöründe peş peşe istifa

ABD'nin Teksas eyaletinde milyonlarca insan, dondurucu soğuklarda elektriksiz kalmış, hatta 11 yaşındaki Cristian Pineda isimli çocuk yaşamını yitirmişti. Teksas elektrik şebekesi operatörünün yönetim kurulu başkanı ve üyeleri istifa edeceklerini duyurdu

ABD’nin orta ve güney bölgelerinde hayatı olumsuz yönde etkileyen kutup soğukları nedeniyle Teksas’ın elektrik şebekesi operatörünün yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına yol açtığı gerekçesiyle istifa edeceği açıklandı. Açıklama Teksas Valisi Greg Abbott’tan geldi.

Abbott konuyla ilgili yaptığı açıklamada, elektrik şebekesi operatörü Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi’nin (ERCOT) elektrik kesintileriyle ilgili bu durum karşısında hazırlıksız yakalanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Teksas Valisi Abbott olayla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti. Abbott, Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi’nin yönetim kurulu başkanı ve 4 üyesinin istifa edeceğini açıkladığını duyurdu. Teksas Valisi Abbott, bu istifaları olumlu karşıladığını söyledi.

ACİL DURUM İLAN EDİLMİŞTİ

Kuzey Kutbu'ndan gelerek tüm ülkeyi etkisi alan soğuklar nedeniyle 100 milyonu aşkın ABD'li ağır kış şartlarını yaşadı. Soğuk havalar sonucu en az 70 kişi kişi hayatını kaybetti. Çoğu kişi, trafik kazalarında, evlerinde ya da arabalarında karbonmonoksit zehirlenmesinden ötürü yaşamını yitirdi. Boruların donması nedeniyle de yaklaşık 13 milyon insan, temiz suya erişim sağlayamamıştı.  ABD Başkanı Joe Biden, dondurucu soğukların sebep olduğu elektrik kesintilerinin olumsuz etkilediği Teksas eyaletinde acil durum ilanının gerçekleştiğini duyurmuştu. Mississippi eyaletindeki Jackson şehrinde de 150 bin civarında; Memphis şehri dahil olmak üzere Tennessee eyaletinde de 650 binden fazla kişi su kesintisi sorunu yaşamıştı.

ELEKTRİK ŞİRKETİNE REKOR DAVA

Teksas eyaletindeki Conroe şehrindeki mobil evde geçtiğimiz hafta donarak hayatını kaybeden Cristian Pineda adlı 11 yaşındaki çocuğun ailesi, çocuğun ölümüyle ilgili ‘ağır ihmalkarlık nedeniyle elektrik şirketlerine 100 milyon dolarlık dava açmaya hazırlandığı belirtildi. Otopsi uzmanları, 11 yaşındaki Cristian’ın hipotermiden öldüğünü iddia ediyor.

ELEKTRİK FATURALARIYLA BOĞUŞUYORLAR

Teksas'taki yerel kaynaklarda, son bir haftadır etkili olan sert kış şartlarının 45 ila 50 milyar dolar hasara yol açtığı belirtiliyor.

Dailybeast’te yer alan haberde, ev ve iş yeri sahiplerinin, son bir haftadır eyalette etkili olan dondurucu soğuklar sebebiyle elektrik faturalarının binlerce dolar artmasından şikayetçi olduğu kaydedildi.

Dallas’ta güzellik salonu işleten Akilah Scot-Amos, geçen yıl bu dönemde 34 dolar elektrik faturası ödediği halde bu ay elektrik dağıtım şirketi Griddy’den gelen faturanın 2 bin 869 dolar olduğunu aktardı.

Scot-Amos, "Faturaya baktım, ısı seviyesini düşük tutmama rağmen, bir günde 450 dolarlık elektrik yakmışım, şok oldum. Bununla bütün mahalleyi ısıtırsın." ifadesini kullandı.

ELEKTRİK FİYATI 9 BİN DOLARA ÇIKMIŞTI

Teksas’ta elektrik üretiminde yaşanan kesinti dondurucu soğuklarda yüksek talep ile birleşince, eyaletteki elektrik akışını yöneten Texas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT) spot elektrik megavat saat fiyatı, kar fırtınası öncesi 50 dolarken 15 Şubat’ta 9 bin doların üzerini görmüştü.

Uzmanlar, Dallas'taki Teksas Tıp Merkezi acil servisine son iki günde 100’den fazla kişinin karbonmonoksit zehirlenmesiyle geldiğine dikkat çekerek, aşırı elektrik fiyatları nedeniyle insanların, araçların içinde veya evlerindeki mangal malzemeleriyle ısınmaya yönelebileceği, bunun karbonmonoksit zehirlenmesi veya yangınları artırabileceği endişesini dile getiriyor.

ABD’nin iç ve güney eyaletlerinde hayatı durma noktasına getiren şiddetli kutup soğukları nedeniyle 11 Şubat’tan bu yana en az 38 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

AŞILAMA DURDU

Kötü hava şartlarının, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama çalışmalarını da yavaşlattığına dikkati çeken yetkililer, söz konusu eyaletlere yeni aşı dozlarının ulaştırılmasında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Birçok aşı randevusu iptal edilirken, yetkililer, aşırı soğuk ve buzlanma nedeniyle vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı ve trafiğe çıkmaması uyarılarını yineledi.

Ulusal Meteoroloji Servisi, hafta sonundan itibaren Teksas ve civar eyaletlerde sıcaklığın yükselmeye başlamasını beklediklerini kaydetti. Bilim insanları, genellikle Kuzey Kutbu'nda yaşanan bu seviyedeki arktik soğukların, insanların neden olduğu küresel ısınmadan dolayı güney alt enlemlere doğru daha sık ve uzun kalacak şekilde kaymaya başladığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Kaynak: DHA

Teksas ABD