Doğum günü partisi felakete dönüştü, koronavirüs can aldı

koronavirüs
Doğum günü partisi felakete dönüştü, koronavirüs can aldı

Bir aile kutlaması olarak başlayan etkinlik trajediyle sonuçlandı. Brezilya'daki bir kadının doğum günü partisinin koronavirüsün yayılmasında etkili olduğundan şüphelenilirken, aynı aileden koronavirüs nedeniyle ölenler de oldu.

Sao Paulo'nun Itaberica da Serra şehrinde 13 Mart'ta doğum günü partisi düzenlendi. Brezilya Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre o gün Brezilya'da 98 teyitli koronavirüs olduğu açıklandı. Ancak o tarihe kadar henüz ölüm yaşanmamıştı.

Vakaların 60'a yakını, 21 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirlerinden olan Sao Paulo'da görüldü. Üç hafta sonra, 8 Nisan tarihinde Brezilya genelinde koronavirüs vakalarının sayısı 16.000'i, ölümlerin sayısı da 800'ü geçti. O dönem Brezilya'da karantina, izolasyon tedbirleri de yoktu.

O dönem salgının Brezilya'ya ulaştığının ve yayılmakta olduğunun farkında olan ve 59'uncu doğum günü partisini iptal etmeyi de düşünen Vera Lucia Pereira, "Şüphelerimiz vardı ama yine de parti yapmaya karar verdik. O zaman ülkede bu kadar çok vaka yoktu" dedi.

Vera Lucia'nın evin arka bahçesinde düzenlenen partisine ailenin 28 üyesi katıldı. Davetliler arasında eşi Paulo Vierira'nın ağabeyi ve ablaları, kendi kız kardeşleri ve yeğenleri de vardı.

Partiden birkaç gün sonra davetlilerin neredeyse yarısında koronavirüs semptompları belirmeye başladı, öksürük, ateş ve nefes darlığı yaşadılar. Çoğunda hafif belirtiler görülüyordu ve tıbbi müdahaleye gerek görülmüyordu. İlk başta aile, koronavirüse yakalandıklarına inanamadı.

Vera Lucia'nın kocası ve iki kardeşi Nisan ayının ilk haftası öldü. Ablası Maria'nın ölüm nedeninin koronavirüs olduğu teyit edildi. Maria diyabet hastasıydı ve durumu birkaç gün içinde hızla kötüleşti. Aile şimdi Paulo ve Clovis'in otopsi raporlarının sonuçlarını bekliyor. 

1 Nisan sabahı ablaları Maria ani kalp durması yaşadı ve hayatını kaybetti. Clovis bir gün sonra öldü, Paulo da ertesi gün 3 Nisan'da öldü. Maria ve Paulo, Brezilya Sağlık Denetimi Ulusal Ajansı'nın tavsiyesiyle mühürlü tabutlarda gömüldü.

Vera Lucia, "Doktorlar % 99 Covid-19 olduğunu söylüyorlar" dedi. Vera Lucia ve oğlunda da virüsün semptomları görüldü ama ikisi de atlattı. Vera Lucia, "Fiziksel olarak iyiyim ama az da olsa öksürüyorum. Ama çok zor bir dönem oldu bizim için. Günlerce korku yaşadık." ifadelerini kullandı. 

haberler salgın son dakika haber Brezilya karantina doğum günü koronavirüs