Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz'de garantörler dışında açıklamalar yersiz

Mevlüt Çavuşoğlu Kıbrıs Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz'de garantörler dışında açıklamalar yersiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Şavuşoğlu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda herhangi bir ülkenin ya da uluslararası bir kurumun yorum yapma hakkı olmadığını, bu konuda ne yapılabileceğine sadece Türkiye'nin karar vereceğini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda, "Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin açıklamalarını tamamen yersiz buluyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin kıta sahanlığında yaptığı sondaj faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bu konuda herhangi bir ülkenin ya da uluslararası kurumun yorum yapma hakkı yoktur. Bu konuda ne yapmak istediğine, ne yapabileceğine ancak Türkiye karar verir." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, söz konusu meselede adımlarını her zaman uluslararası hukuka uygun şekilde attıklarına vurgu yaparak şöyle devam etti:

"Türkiye, kıta sahanlığında sondaj çalışmalarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir. diğer taraftan KKTC'nin ruhsat verdiği TPAO'ya ruhsat verdiği alanlarda da faaliyetlerimizi yoğunlaştırmaya başladık. Daha önce Barbaros Hayrettin Paşa ile sismik araştırmalar yapıyorduk. Şimdi Fatih gemimizden sonra Yavuz gemimiz de bölgeye gitti ve bu bölgede sondaj çalışmaları yapacak. Bu noktaya nasıl geldik? Rum tarafı tek taraflı sismik çalışmalara başlayınca gerek kendilerine gerekse garantör ülkelere bu çalışmaları doğru bulmadığımızı ve derhal durdurmaları gerektiğini söyledik. Aynı zamanda Türk tarafının haklarının garanti altına alınması gerektiğini de söyledik. 2011 yılında o günkü Cumhurbaşkanı Eroğlu'nin bir teklif olmuştu. Neydi o teklif. BM çatısı altında bir ortak komisyon kuralım ve bu komisyon içinde çalışmaları yapıp müştereken paylaşımın nasıl olacağına birlikte karar verelim. Ondan sonra sondaj ya da diğer çalışmalar devam etsin demişti. Esasen bugüne kadar KKTC'nin bu teklifi masadadır, hiç bir zaman geri çekilmemiştir. Biz sondaj çalışmasına başlayana kadar hiç kimse bu konuda adım atmamıştır. Biz bu çalışmaları başlatınca yerli yersiz açıklamalar görüyoruz."

"AB, DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS'TA HATA ÜZERİNE DAYANIŞMA HATA, AB BUNDAN VAZGEÇMELİ"
Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda "Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin açıklamalarını tamamen yersiz buluyoruz. Ve o ülkelerin burada bir söz hakkı yoktur. Yani dengeli ve adil konuşmaları gerekiyor. Biz Kıbrıs meselesinin çözümünde Avrupa Birliği'nin daima yan odada tuttuk. Crown Montana'da da aynı odaya davet ettik. Yapıcı katkılar da sağladılar. Onu da kabul etmek lazım. Ama bu süreçte takındıkları tutumu doğru bulmuyoruz. Dayanışma adına tamamen Rum tarafı bir tutum takındılar. Dayanışma önemlidir ama doğru yerlerde dayanışma içinde olmak lazım. her şartta yanlış adımlarda da bu sefer uluslararası hukuk ve Avrupa'yı birleştiren değer ve standartlar esas alınmalıdır. Maalesef AB son zamanlarda üyeleri bakımından bu çifte standarda maalesef düşmektedir. İnsan hakları bakımından aynı yanlışın içine düştüklerini görüyoruz. Biz bu konuda dayanışmayı doğru bulmuyoruz. Dayanışma hakkı ve haklıyı savununca güzel oluyor. Dolayısıyla Rum kesimini haksız ve uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde AB'ye kabul eden bu kurum ve ülkeler, bizim verdiğimiz teklifi de değerlendirerek ortak bir çözüm bulma yoluna gitmeliler" ifadelerini kullandı.

"Biz buna varız. En son Mogarini ile de görüştük. KKTC ve Kıbrıs Türk halkının hakkını garanti altına alacak bir formül için her türlü esnekliği ve yapıcı yaklaşımı gösteriyoruz. Buna devam ederlerse hata yaparlar. Türkiye Cumhuriyeti KKTC'nin ve Kıbrıs Türk halkının hakkını sonuna kadar koruma konusunda kararlıdır. Bundan sonra da buna benzer adımları atmaya devam edeceğiz. Ya zenginlikler hakça paylaşılır, ortak çözüm bulunur ya da Türkiye yani garantör ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) haklarını savunmaya devam edeceğiz." diyen Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nin (AB) bize yönelik attığı adımın faydası olmaz, ters teper." diye konuştu.

YUNANİSTAN'DA MİÇOTAKİS VE DIŞİŞLERİ BAKANI ŞAHSEN TANIDIĞIMIZ İSİMLER

Yunanistan'daki yeni hükümeti de değerlendiren Çavuşoğlu, "Miçotakis'i yakından tanıyoruz. Milletvekilliği döneminden benim de şahsen tanıdığım, birlikte futbol oynadığım bir arkadaşımız. Yunanistan için çok iyi işler yapacağına da inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da kendisini tebrik eden ilk lider olmuştur. Dışişleri Bakanı Nikos Dentias da çok yakın arkadaşımdır. İlişkilerimizi sağlıklı bir şekilde götürmek istiyoruz. Ege'de gerginlikleri tırmandırma yerine anlaşamadığımız konuları, yine istikşafi görüşmeleri de sürdürerek samimi bir şekilde bir çözüme kavuşturmak için çaba sarf etmek istiyoruz.  Aynı duyguların Yunanistan tarafında da olduğunu umut ediyoruz. Umarız Yunanistan'daki yeni hükümet gerek ikili ilişkiler gerekse Ege ve Doğu Akdeniz konularında ilişkilerimizi daha yapıcı bir şekilde götürmemize vesile olur" dedi.

"S-400'ÜN YERİ ASKERLERİMİZİN BİLECEĞİ İŞ"
S-400 savunma sisteminin yeriyle ilgili son günlerde ortaya atılan haberlerin ardından sistemin nereye konuşlandırılacağı yönündeki soruya, "Hulusi Paşa'ya sordunuz mu yerini" şeklinde esprili bir yanıt veren Çavuşoğlu, "O askerlerimizin bileceği bir iş. Sürekli soruluyor bu soru. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla ilgili açıklamaları yaptı. Bununla ilgili teknik hazırlıklar yapılıyor. Biz de bakanlık olarak gerek vizelerin verilmesi gerekse diğer üzerimize düşenleri yapıyoruz. İlerleyen zamanda sanıyorum ki Milli Savunma Bakanlığı gerekli teknik açıklamaları yapacaktır"  dedi.


Doğu Akdeniz Kıbrıs Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu