Devlet Başkanı ofisine 'koruma' için tanksavar istedi!

Devlet Başkanı ofisine 'koruma' için tanksavar istedi!

Çin Devlet Televizyonu, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing Wen'in geçen aylarda 'Çin işgaline karşı koruma' için ofisine tanksavar roket istediği iddiasına yer verdi.

Eski Tayvanlı vekil Chiu Yi, Çin Devlet Televizyonu'nda yayınlanan 'Boğazın İki Yakası' programında Çin ile yeniden birleşme taraftarı olan Devlet Başkanı Tsai Ing Wen'in yaklaşık iki ay önce ofisine Çin işgalinden korunmak, tehditlere engel olmak amacıyla yerli yapım Kestrel tipi tanksavar roketler istediğini söyledi. Ancak Devlet Başkanı'nın devlet daireleri ve halkı koruma amaçlı istediği iddialarına, eski vekilden yalnızca kendisi ve yardımcılarını korumak amaçlı edinmek istediği bilgisi paylaşıldı.

Tanksavarların Cumhurbaşkanlığı Sarayı dahil olmak üzere, yüksek profilli hükümet binalarını savunmak, aynı zamanda Ing Wen'in kendisini korumak, derin korkularını dindirmek için istendiği iddialarına yer verildi.  

Kestrel'lerin 'tanksavar roketi' olarak tanımlanmasına rağmen, Çin'e ait 98 ve 99 tipi tanklara karşı etkisiz olduğu, bu tankların zırhını bile demediği belirtildi. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, eski vekil Chiu'nun açıklamalarını kınayarak yayındaki sözlerinin 'ihanete' eşdeğer olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.

Tayvan hükümeti sözcülerinden biri konuya ilişkin, "Kamuoyu, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Komünist Partisi'nin Tayvan'a karşı güç kullanımından asla vazgeçmediğini unutmamalı" dedi. 

Tsai Ing Wen Tayvan