Danimarka'dan Ukrayna'ya kötü sürpriz

Ajans Bizim
Danimarka Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Danimarka'dan Ukrayna'ya kötü sürpriz
Fotoğraf: DepoPhotos

Danimarka, Ukrayna’ya vermeyi taahhüt ettiği F-16’ları teslim etmeyi şimdilik durduruldu ve uçakların sevkini altı ay erteledi.

Ukrayna, Şubat 2022'de Ukrayna'nın doğu kesimini işgal eden Rusya’ya karşı önemli bir askerî ilerleme kaydetmek için savaş uçaklarına ihtiyacı olduğunu uzun süredir savunuyor. 

Danimarka, Hollanda, Norveç ve Belçika, ABD yapımı F-16'ları Kiev'e göndermeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Danimarka Başbakanı, ağustos ayında, “Pilotların seçimi devam ediyor, eğitim başlamak üzere ve yeni yıl civarında ilk uçak grubu Danimarka'dan yaklaşık altı uçak Ukrayna'ya doğru yola çıkacak. Gelecek yıl sekiz, ondan sonraki yıl ise beş uçağın daha Ukrayna'ya gönderileceğini umuyoruz” demişti.

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, ekim ayında, jetlerin Nisan 2024'e kadar gönderileceğini söylemişti.

Danimarka, ABD yapımı savaş uçaklarının Kiev'e teslim edileceğini taahhüt eden ilk ülkelerden biriydi. Uçakları teslim etmekte şimdilik yan çizen Danimarka, Ukrayna'nın savunmasına en büyük katkıyı sağlayan ülkeler arasında bulunuyor.

Norveç hükümetinin hafta içinde yaptığı açıklamaya göre, Ukraynalı pilotlar, Norveç tarafından bağışlanan iki F-16 savaş uçağıyla Danimarka'da eğitime başlayacak. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, F-16’lara atıfta bulunarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde nükleer silah taşıma kapasitesine sahip ekipmanların ortaya çıkmasının Rusya tarafından Batı'dan gelen bir tehdit olarak değerlendirileceğini bildirmişti.