DAEŞ'in son durumu ne? Eylemler ne anlatıyor?

ÖZEL HABERLER
DAEŞ'in son durumu ne? Eylemler ne anlatıyor?

DAEŞ'in geçen yaz Afganistan'da ve son zamanlarda Kuzey Irak'ta düzenlediği saldırılar gözlerin yeniden bu terör örgütüne dönmesine sebep oldu. Ülke ülke DAEŞ'in son durum ne? Eylemler ne anlatıyor?

Afganistan'da Taliban'ın hakim olması ile birlikte Taliban ile DAEŞ'in ülkede nasıl bir mücadeleye girişeceği merak konusu olmuştu. Bu soru ortadayken geçen Ağustos ayında DAEŞ Horasan'ın ülkede terör saldırılarına başlaması uzun süre sonra bu karanlık örgütün ismini tekrar duymamıza neden oldu. Türkiye, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatları sonucu sınırlarını bu terör örgütünden temizlemesini bildi, yurtiçinde şebekeler çökertiliyor.

Ancak DAEŞ, son dönemde Irak'ta güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarını artırması da dikkat çekiyor. Ortadoğu, Avrasya ve Asya-Pasifik Araştırmaları Platformu (ODAP) Direktörü Dr. Ali Semin, DAEŞ'in temizlenme durumunun aslında kontrol ettiği bölgelerden çıkarılması anlamına geldiğini ama taktiksel olarak içine kapandığını dile getirdi.

Semin, "DAEŞ, kendini yeniden gizli hücrelerden yapılanmaya doğru gitti. Yabancı DAEŞ militanları temizlendi veya tutuklandı ama yerel DAEŞ'çiler kaldı" dedi. Semin Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde DAEŞ'in son durumunu Haberglobal.com.tr okurları için yorumladı.

DAEŞ'in son durumu ne? Eylemler ne anlatıyor? - Resim : 1

IRAK

Irak'ta DAEŞ bittikten sonra daha çok Diyala, Hamrin Bölgesindeki dağlardan iner, saldırı yapar geri çekilirdi. Diyala bölgesinde çok güçlüler. Son iki aydır özellikle ABD ve koalisyon güçlerinin 'muharip güçlerimizi geri çekeceğiz' açıklamasıyla hortladığını görüyoruz.

Koalisyon güçleri DAEŞ'le mücadeleyi tamamen Irak güvenlik güçlerine bırakmak istiyor. Bu durumda son kasım ayında ciddi anlamda saldırılar devam etti. Peşmerge güçlerine, Kerkük civarı ve Musul etrafına saldırılar düzenliyorlar. Peşmergenin bulunduğu petrolün olduğu köylere saldırı düzenliyorlar. Çünkü orada sadece peşmerge gücü var. DAEŞ Irak'ta hala etkin çünkü arkalarında halen Arap aşiretlerinin destekleri var. DAEŞ'e Irak'ta yerel anlamda azımsanamayacak bir desteğin olduğunu da biliyoruz.

SURİYE

Irak kadar güçlü ve sık değil ama Suriye'de DAEŞ saldırıları var bazı bölgelerde. DAEŞ, 2013 yılında Rakka'yı işgal etti. Esas DAEŞ meselesinin temeli Irak'tan geliyor. Suriye'dekiler daha çok yabancı militanlardı. Yabancı oldukları için bölgede hareket tarzları daha düşük. Iraktakilerin ise çoğu yerli, bölgeyi iyi biliyorlardı. Irak'taki gibi bir tehlike yok Suriye'de.

DAEŞ'in son durumu ne? Eylemler ne anlatıyor? - Resim : 3
İstanbul Atatürk Havalimanı'na 2016 yılında DAEŞ tarafından düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 46 kişi hayatını kaybetmişti. (REUTERS)  

AFGANİSTAN

2014 yılında DAEŞ Horasanı, Afganistan'da ortaya çıktı. Bu DAEŞ Horasanı'nı, Pakistan Talibanı kurdu. Ebubekir el Bağdadi'ye biat ettiler. Ayrıca El Kaide ile Taliban'ın ilişkisi ile DAEŞ ile Taliban'ın ilişkisi aynı değil. Taliban'ın dönüşünü DAEŞ kutlamadı. Şu anda DAEŞ'in burada hareket tarzları daha rahat. Taliban ülkenin tamamını kontrol etti, ancak siyasi istikrar yok. DAEŞ orada çok ciddi anlamda büyük saldırılar yapıyor. Yaptıkları olaylar, yankı bulsun, propaganda amaçlı yapıyorlar. Havalimanı'ndaki patlamada da hem dünya kamuoyuna, hem de Taliban'a bir mesajda verildi. Afganistan'da çok güçlüler.

AVRUPA ÜLKELERİ (BELÇİKA, FRANSA, ALMANYA, İNGİLTERE)

Ortaya ilk çıkan DAEŞ'la, şu anki bir değil. O zamanlar dini motifli olduğunu iddia ederek Avrupa'daki (Afrika kökenli) gençleri saflarına çekebiliyorlardı. Böylece Avrupa'da DAEŞ zihniyetine sahip olan teröristlerin hepsi Suriye ve Irak'a geldi zaten. Belki çok az bir oranda kalmış olabilir. Onlar da kolay kolay çıkamazlar ortaya. Ayrıca Avrupa şu anda neden göçmen baskısı yapıyor? DAEŞ'ten ayrılan kendi vatandaşlarının dönmesini bile istemiyor. Göçmen konusundaki tavırlarında ise, DAEŞ zihniyetine sahip birinin ülkeye girmesini tehlikeli görüyorlar. Teröristlerin tekrardan geri dönmelerinin önüne geçmek için göçmen politikası yürütüyorlar.

AFRİKA ÜLKELERİ (LİBYA, YEMEN, SUDAN, SOMALİ, FAS, MALİ)

Sina Yarımadası DAEŞ'in dünyada en fazla ağırlığı olan bölgeler. Yabancı DAEŞ'çilerin büyük kesimi Kuzey Afrikalı. Daha çok Libya'da baş göstereceklerini düşünüyorum. Suriye, Mali, Libya, Yemen... Çok büyük karışıklık ve güç boşlukları nedeniyle. DAEŞ'in buradaki mensupları muhtemelen hükümet karşıtı gruplar arasında. Bu ülkeler kendi içlerindeki savaştan dolayı terörle mücadeleyi arka planda bırakmış. Nizami ordusu olmayan bir ülkede, terör örgütleri her zaman eylemlerini artırırlar. Libya, Sudan gibi ülkeler en rahat hareket alanları.

Kaynak: Web Özel

özel haberler