Covid-Sıfır cennetinde sorun var! Yeni Zelanda Başbakanı ateş altında...

Yeni Zelanda koronavirüs
Covid-Sıfır cennetinde sorun var! Yeni Zelanda Başbakanı ateş altında...

Salgının başladığı ilk günden itibaren koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını kontrol altında tutmayı başarabilen, dünya liderleri arasındaki başarısı örnek gösterilen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bir KFC çalışanının koronavirüs olup işe gittiğini açıklamasıyla topa tutuldu

Ada ülkesi Yeni Zelanda'da her ne kadar salgın süreci iyi yönetilse de, son vakaların mutasyonlu virüslerden sonra kontrolden çıkabileceği endişesi yaşanıyor. 11 vaka çıkmasının ardından ülkede hemen yeniden kısıtlamaya gidildi. 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Avustralya'da da başvurulan bir strateji yöntemiyle, ülkede koronavirüsü tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 15 Şubat'ta Auckland'de aynı aileden 3 kişinin test sonucunun pozitif çıkmasıyla, Başbakan Ardern kızgınlığını dile getirerek, 5 milyon kişiyi böylesine hayal kırıklığına uğratmalarının uygun olmadığını söyledi. 

Başbakan Ardern, koronavirüs bulaşmış bir lise öğrenciyle temasta bulunan ablasının, kardeşi ve kendisini izole etmek yerine KFC'de çalışmaya gittiğini söylemesiyle sosyal medya kullanıcıları tarafından topa tutuldu. Daha önce de vakalar görülen bir lisede, kız öğrenci başkalarıyla temasta bulunmuş, 23 Şubat'ta ise test sonucu pozitif çıkmıştı. Ancak kız kardeşiyle aynı evde yaşayan abla, test yaptırmak yerine 22 ve 23 Şubat'ta işe gitmişti. 

Başbakan Ardern, aileye 17-19 Şubat tarihlerinde posta yoluyla test yaptırmaları gerektiği bilgilendirmesinin yapıldığını söylerken,  hiçbir bilgi almadıklarını söyleyen aile, internette alay konusu oldu. Ardern, yazılı ve telefon yoluyla olmak üzere aile ile 15 kez iletişim kurulmaya çalışıldığını aktardı.  Ancak Ardern'in açıklamaları karşısında aile ülkede yaşayanlar ve sosyal medya kullanıcıları tarafından baskıyla karşılaştı. 

Yeni Zelanda'da 2 Kovid-19 vakasının tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 2 bin 378’e çıktı. Bugüne kadar virüse yakalanan 26 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 285 kişi de sağlığına kavuştu.

Virüsün İngiltere kaynaklı daha hızlı yayılan türünün ülkede görülmesinin ardından, Yeni Zelanda hükümeti tedbirleri sıkılaştırma kararı aldı.

Ülkenin en büyük şehri olan Auckland'de 7 günlük sokağa çıkma yasağı dün uygulanmaya başlandı.

Kaynak: Haber Global TV

Yeni Zelanda Jacinda Ardern