Bakan Koca duyurmuştu! O korona ilacının etkinliği yüzde 50'den yüzde 30'a düştü

ABD koronavirüs Fahrettin Koca
Bakan Koca duyurmuştu! O korona ilacının etkinliği yüzde 50'den yüzde 30'a düştü

ABD'li ilaç firması Merck, koronavirüse karşı geliştirdiği hap formundaki ilk ilacı Molnupiravir’in, Covid-19’un ağır etkilerini ve virüs kaynaklı ölüm oranlarını yüzde 50 değil yüzde 30 azalttığını duyurdu.

ABD’li ilaç firması Merck, geçtiğimiz haftalarda korona virüsün etkilerini ve virüse bağlı ölüm oranlarını azaltan ilk hap formundaki Molnupiravir adında ilaç geliştirdiğini açıklamış, 775 hastadan elde edilen verilere göre ilacın enfeksiyonun erken evresindeki kişilerde hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 50 oranında azalttığını belirtmişti.

YÜZDE 30 ETKİLİ 

Molnupiravir’in yeni verilerine göre, ilacın hastaneye yatışları ve ölüm oranlarını azaltmadaki etkililiği daha önceki verilerinden daha düşük çıktı. Merck tarafından yapılan açıklamada, bin 400'den fazla hastadan elde edilen yeni verilere göre hapın hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmada yüzde 30 etkili olduğu bildirildi.

İlacın verileri, Molnupiravir alan hastalarda hastaneye yatış oranı yüzde 6,8 ve 1 can kaybı, plasebo grubunda ise hastaneye yatışlar yüzde 9,7 ve 9 can kaybı olarak güncellendi.

ABD'li bir Analist Andrew Baum yaptığı açıklamada, "Başlangıçta artan yaygınlık ve direnişle ilgili endişeler göz önüne alındığında, hükümetlerin hem Merck'in Molnupiraviri'ni hem de Pfizer'in Paxlovid'ini sipariş etmeye devam edeceğine inanıyoruz" dedi.

BAKAN KOCA LİSTEYE EKLEMİŞTİ 

Geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Salgın kontrolünde artık yeni tedaviler de devreye alınacak" diyerek koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ve Molnupiravir ilaçlarının listeye eklendiğini duyurmuştu. 

 

Kaynak: İHA

koronavirüs ABD merck Molnupiravir