Cinsel tacizle suçlanan Cuomo'nun 'sağ kolu' istifa etti

cinsel istismar
Cinsel tacizle suçlanan Cuomo'nun 'sağ kolu' istifa etti

Cinsel tacizle suçlanan New York Valisi Andrew Cuomo'nun baş yardımcısı Melissa DeRosa, görevinden istifa ettiğini açıkladı. DeRosa, istifa açıklamasında, son iki yılın kendisi için ''duygusal ve zihinsel olarak zorlayıcı'' olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz salı günü hakkında 11 kadına tacizde bulunduğu iddia edilen rapor yayınlanan New York Valisi Andrew Cuomo’nun kıdemli yardımcısı Melissa DeRosa istifa kararı aldı.

New York Valisi Andrew Cuomo hakkında cinsel taciz iddiasıyla başlatılan soruşturma raporu geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. New York Eyalet Başsavcısı Letitia James tarafından başlatılan soruşturma kapsamında yayınlanan raporda, Cuomo'nun 11 kadına cinsel tacizde bulunduğu ifade edilmişti. Raporun ardından, Cuomo’nun kıdemli yardımcısı Melissa DeRosa istifa kararı aldı. Salı günü yayınlanan 168 sayfalık raporda ismi 187 kez geçen DeRosa’nın, New York Valisi Cuomo’nun tacizlerini örtbas ettiği ifade ediliyor. DeRosa istifa kararının ardından yaptığı açıklamada, "Son 2 yıl duygusal ve mental olarak zor geçti." New York halkına 10 yıldır hizmet etmekten onur duyduğunu vurgulayan DeRosa, "Eyaletimiz için, böylesine yetenekli ve görevine bağlı insanlarla birlikte çalışma fırsatını bulduğum için müteşekkirim." dedi.

Cuomo’nun cinsel tacizde bulunduğu ifade edilen 11 kadından biri olan Brittany Commisso, raporda "1 numaralı yönetici asistanı" olarak tanımlanıyordu. Commisso soruşturma sırasında verdiği ifadede Cuomo’nun kendisine uygunsuz davranışta bulunduğunu ve bir fotoğraf çekimi sırasında da tacizde bulunduğunu ifade etti. Commisso’nun suçlamaları, Vali Cuomo’nun karşı karşıya kaldığı en ciddi suçlama olarak görülüyor.

Andrew Cuomo ile uzun zamandır çalışan Melissa DeRosa, bu yılın başlarında valiliğin bakımevlerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını konusunda halkı yanıltmasında rol aldığı iddiasıyla eleştirilmişti. DeRosa, New York Başsavcısı Letitia James'in 3 Ağustos’ta yayınlanan raporunda, Vali’yi cinsel tacizle suçlayan bir kadına karşılık verilmesine yardımcı olmakla suçlanmıştı.

İstifa, James'in 4 aylık bir soruşturma neticesinde Vali'nin birden fazla kadını taciz ettiği sonucuna ulaştıklarını duyurmasının ardından siyasi hayatı tehlikeye giren Cuomo’ya önemli bir darbe olarak yorumlanıyor.

Üç dönemdir görev yapan Demokrat Vali Cuomo'nun, cinsel taciz ve bakımevlerinde Kovid-19 salgını konusunda halkı yanıltmak gibi iddialarla New York Eyalet Meclisi’nde azledilmesinin gündemde olduğu bir dönemde DeRosa’nın istifası, strateji ekibinin en eski ve önemli üyelerinden birini daha kaybetmesi anlamına geliyor.

CUOMO HAKKINDAKİ CİNSEL TACİZ İDDİALARI

Eski danışmanı Lindsey Boylan, 24 Şubat'ta "Medium" adlı internet sitesinde yayımladığı makalede, Cuomo'nun 2018'de ofisinde kendisine uygunsuz davranışta bulunduğunu iddia etmişti.

New York Times'a 27 Şubat'ta açıklama yapan eski danışmanlarından 25 yaşındaki Charlotte Bennett de 63 yaşındaki Vali Cuomo'nun kendisine cinsel içerikli bazı sorular sorduğunu öne sürmüştü.

Fotoğrafçı Anna Ruch (33), New York Times'a 2 Mart'ta yaptığı açıklamada, Eylül 2019'daki bir düğünde Cuomo'nun kendisine "şaşırtacak ve utandıracak şekilde yaklaşımda bulunduğunu" iddia etmişti.

Başsavcı James'in 3 Ağustos'ta, 4 aylık bir soruşturma neticesinde Cuomo'nun birden fazla kadını taciz ettiği sonucuna ulaştıklarını duyurmuştu Bunun üzerine kameraların karşısına çıkan Vali Cuomo, hakkındaki taciz raporunun gerçekleri yansıtmadığını iddia etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 4 Ağustos'ta Cuomo'nun istifa etmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiş, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de benzer çağrılarda bulunmuştu.

New York eyaleti, 5 Ağustos’ta Vali Cuomo'ya hakkındaki suçlamalara karşı ek kanıt sunması için süre verirken, aynı gün eski asistanı, Vali Cuomo hakkında cinsel taciz iddiasıyla resmi suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: AA

New york Andrew Cuomo cinsel taciz