Çin'in nüfusu üst üste ikinci yıl düştü: 2 milyon kişi azaldı

AJANS BİZİM
Çin
Çin'in nüfusu üst üste ikinci yıl düştü: 2 milyon kişi azaldı

Hükümetin istatistik bürosu, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından doğumların düşmesi ve ölümlerin artması nedeniyle Çin'in nüfusunun 2023'te üst üste ikinci yıllık düşüşle 2 milyon kişi azaldığını açıkladı.

Ölümlerin sayısı ise iki kattan fazla artarak 690 bine ulaştı. Demografi uzmanları, bir önceki yılın sonunda başlayan ve geçen yılın Şubat ayına kadar devam eden COVID-19 salgınları nedeniyle ölümlerde keskin bir artış bekliyorlardı. İstatistik bürosu, toplam nüfusun 1,4 milyar olduğunu söyledi.

Rakamlar Çin için uzun süredir devam eden ekonomik ve toplumsal bir sorun olan doğum oranındaki düşüşü yansıtıyor. Nüfus giderek yaşlanıyor, bu da zaman içinde ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve ülkenin daha az işçiyle daha büyük bir yaşlı nüfusa bakma becerisini zorlayabilir.

Doğum sayısı, önceki yıllara kıyasla daha az olmakla birlikte, yedinci yılda da düştü. Geçen yıl yaklaşık 9 milyon bebek doğdu, bu sayı 2016'daki toplamın yarısı kadardı.

Bir zamanlar tek çocuk politikasıyla nüfus artışını kontrol altına almaya çalışan Çin, şimdi tam tersi bir sorunla karşı karşıya. Hükümet, 2016 yılında tek çocuk politikasını resmen sona erdirdiğinden beri doğumları teşvik etmeye çalıştı ancak pek başarılı olamadı. İnsanlar daha geç evleniyor ve bazen çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor. Çocuk sahibi olanlar bile, yüksek rekabetçi akademik ortamda çocuk yetiştirmenin yüksek maliyeti nedeniyle genellikle tek çocuk sahibi oluyor.