Çin'den doğum sayısını artırmak için yeni önlemler
Çin, yaşlanan nüfusun yarattığı önemli demografik zorluklara yanıt olarak çocuk sahibi olmak ve yetiştirmek için daha destekleyici bir ortam yaratmayı amaçlayan bir dizi yeni politikayı açıkladı.
Devlet Konseyinin bir yönergesi, doğum destek hizmetlerini geliştirmek, çocuk bakım sistemlerini genişletmek, eğitim, barınma ve istihdam alanlarındaki desteği güçlendirmek ve doğum dostu bir sosyal atmosfer geliştirmek için tasarlanmış 13 hedefli önlemi özetliyor.
Temel hükümler arasında annelik sigortası programının esnek istihdamdaki bireyleri ve temel sağlık sigortası programına halihazırda katılmış olan kırsal kesimdeki göçmen işçileri de kapsayacak şekilde genişletilmesi yer alıyor.
Bu hamle, yeni ebeveynlerin işten izin alırken kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamayı amaçlarken, yerel makamlar da annelik, babalık ve çocuk bakım iznine ilişkin politikaları uygulamaya çağırılıyor.
VERGİ İNDİRİMİ
Girişim ayrıca, doğum sübvansiyon sisteminde iyileştirmeler ve doğumla ilgili kişisel gelir vergisi indirimi de içeriyor. Özellikle, uygun doğum ağrısı kesici ve yardımcı üreme teknolojisi hizmetleri, sigorta geri ödemesi için uygun tıbbi hizmetler listesine ekleniyor.
İstenmeyen gebeliklerin ele alınması ve erken gebelikler ile kürtajlara yönelik bakımın iyileştirilmesi amacıyla, ülke ergenlere yönelik sağlık eğitimini geliştirecek.
Ayrıca, toplum düzeyinde kaliteli pediatrik tıbbî kaynakların yaygınlaştırılması ve adil bir şekilde dağıtılması teşvik edilirken, daha kaliteli pediatri hastanelerinin kurulması ve beslenmesi de dahil olmak üzere çocuk bakım hizmeti sisteminin iyileştirilmesi için çaba gösterilecek.
Hükümet, üç yaşından küçük çocukların çocuk bakımından yararlanmasını iyileştirmek için eyalet ve şehir düzeyinde çocuk bakım hizmetleri merkezleri kurmayı planlıyor. Yerel makamlar, birden fazla çocuğu olan ailelerin ev satın almalarına yardımcı olmak için konut ihtiyat fonundan kredi limitlerini yükseltmeye teşvik ediliyor.
BAŞLIK PARASI
Önlemler, evlilik ve doğum için destekleyici bir sosyal atmosfer yaratmak amacıyla yerel yönetimleri evlilik ve aile danışmanlığı gibi özel hizmetleri aktif olarak sağlamaya ve evlilik geleneklerinde reformu teşvik etmeye yöneltiyor.
Ayrıca, olumlu bir evlilik kültürünü teşvik ederken erkeklerin üzerindeki yükü hafifletmek için abartılı düğün kutlamaları ve yüksek başlık parası gibi geleneksel uygulamaları değiştirmeyi amaçlıyor.
Hindistan’ın ardından dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi konumuna düşen Çin, hızla yaşlanan 1,4 milyarlık nüfusunun getirdiği zorluklarla boğuşuyor. Ülke, 2022 yılından bu yana nüfusun azaldığı bir döneme girdi. 65 yaş ve üzeri bireyler artık nüfusun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor ve bu da orta derecede yaşlı bir topluma işaret ediyor.
YAŞLANAN NÜFUS
Mevcut veriler, yaklaşık 300 milyon Çin vatandaşının 60 yaş ve üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu sayının 2033 yılına kadar 400 milyonu aşacağı ve 2050 yılına kadar 500 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor. O zamana kadar, yaşlıların ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini temsil etmesi bekleniyor.
Çin, bu demografik değişimler ışığında son on yılda aile planlaması politikalarını kademeli olarak gevşetti. Hükümet 2013 yılında, ebeveynlerden birinin tek çocuk olması halinde çiftlerin ikinci bir çocuk sahibi olmasına izin verdi.
Bunu 2016 yılında evli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin veren ve on yıllardır uygulanan tek çocuk politikasını etkin bir şekilde aşamalı olarak kaldıran bir politika izledi. 2021 yılında ise üçüncü bir çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere destek verileceği duyuruldu.