Çin'de aralarında generallerin de olduğu 9 askeri yetkili parlamentodan ihraç edildi

Ajans Bizim
Çin
Çin'de aralarında generallerin de olduğu 9 askeri yetkili parlamentodan ihraç edildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Çin, yeni bir savunma bakanının atanmasının ardından yapılan kapsamlı değişiklikle, aralarında ordunun stratejik füze biriminin dört generalinin de bulunduğu dokuz askeri yetkiliyi parlamentodan ihraç etti.

Devlet haber ajansı Xinhua tarafından duyurulan karar, iktidardaki Komünist Parti Merkez Komitesi'nin toplantısının ardından geldi.

Yetkililerin görevden alınmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bu kişilerin görevden alınması, Savunma Bakanı Li Shangfu'nun nerede olduğuna dair aylarca süren spekülasyonların ardından Ekim ayında aniden görevden alınmasından bu yana askeri kurumda gerçekleşen bir dizi üst düzey yeniden yapılanma hamlesinden biri.

Mart ayında atanan Li, Ekim ayında resmen görevden alınmadan önce Ağustos ayından itibaren kamuoyu önünde görünmüyordu. 

Pekin, Cuma günü Dong Jun'u yeni savunma bakanı olarak atayarak stratejik makamda aylardır süren boşluğu sona erdirdi.

Son aylarda, Pekin'in nükleer cephaneliğini denetleyen ordu birimi olan Çin'in gizli Roket Gücü'nün liderliğinde de, eski şefinin adının karıştığı bir yolsuzluk soruşturmasına dair basında çıkan haberlerin ardından bir revizyon yaşandı.

Ulusal Halk Kongresi'nden kovulan dokuz yetkili, parlamentoda seçilmemiş temsilciler olarak oturuyordu.

Çin siyaseti üzerine uzmanlaşmış ABD merkezli SinoInsider'a göre bu kişilerin görevden alınması "bu memurların soruşturulduğunu gösteriyor ve bu konuda dolaşan bazı söylentileri doğruluyor."