Çin'in 'Yarasa Kadını'ndan korkutan uyarı: Daha ölümcül varyant an meselesi!

koronavirüs Mutasyonlu virüs
Çin'in 'Yarasa Kadını'ndan korkutan uyarı: Daha ölümcül varyant an meselesi!

Yaklaşık iki yıldır hayatımızda olan koronavirüs, uğradığı mutasyonlar sonucu ortaya çıkan varyantlar ile endişelendirirken, yürüttüğü çalışmalar nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da bilinen Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden Shi Zhengli, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs dünya genelinde can almaya devam ederken, hastalığın başladığı Çin'den kritik bir uyarı geldi. Salgının yayıldığı iddialarının merkezindeki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden Shi Zhengli, koronavirüs salgınının buz dağının yalnızca görünen yüzü olduğunu öne sürdü. 

DSÖ'nün 'endişe verici' olarak tanımladığı Delta varyantı, neredeyse dünyanın tamamına yayılmayı sürdürürken, koronavirüsün kendi yönetimindeki Vuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı'ndan yayıldığı iddia edilen bu nedenle 'yarasa kadın' olarak da anılan laboratuvarın direktörü, ülkenin en önemli bilim insanlarından Shi Zhengli de korkutan açıklamalarda bulundu.

"'KIYAMET GÜNÜ MUTASYONU'NUN ORTAYA ÇIKMASI AN MESELESİ"

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, "Yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam edecek" diyen bilim insanı, 'kıyamet günü' mutasyonu olarak adlandırılan daha ölümcül bir varyantın karşımıza çıkmasının an meselesi olduğunu belirtti.

People's Daily'ye kouşan Dr Zhengli, "Enfekte vakaların sayısı çok fazla olduğundan, bu koronavirüsün mutasyona uğraması ve seçilmesi için daha fazla fırsat sağladı" dedi.

Zhengli, dünya genelinde artan vaka sayılarının koronavirüsün mutasyona uğraması için daha fazla şansa izin verdiğinin altını çizerken, koronavirüsün çalıştığı tesisten sızdığı iddiasını ise bir kez daha reddetti. Zhengli'nin çalıştığı Wuhan Viroloji Enstitüsü, salgının ortaya çıktığı ilk günden bu yana tartışmaların hedefinde. Merkezin 2002 yılında ortaya çıkan SARS krizinden sonra inşa edildiği belirtilmiş, virüsün enstitüde üretilmese bile buradan yayıldığını iddia eden komplo teorisyenleri, incelemeler yapan çalışanlarla dışarı taşındığı savunuluyor.

Kovid'in mutasyona uğramaya devam edeceği ve dünyanın bu virüsü ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğinin altını çizen bilim insanı Zhengli, aşı şüphecilerinin aşılanmalarını gerektiğine dikkat çekti.

Geçen yıl, Shi Zhengli öncülüğündeki bir grup bilim insanı, Çin'in özellikle güney ve güneybatısında benzer Sars-CoV-2 koronavirüslerinin yüksek genetik çeşitlilik ve dolayısıyla yüksek mutasyon kapasitesi gösteren ‘sıcak noktalar’ olduğunu bildirmişti.

Bilim insanları tarafından ekim ayında yayınlanan bir araştırma, bu koronavirüslerin bazılarının insan hücrelerine girme yeteneğine sahip olduğunu göstermişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Shi Zhengli Yarasa Kadın wuhan