Çavuşoğlu: Ruslara inanıyoruz ancak teröristlere güvenemeyiz

Çavuşoğlu: Ruslara inanıyoruz ancak teröristlere güvenemeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Bugün itibarıyla Rusya YPG'lilerin çekildiğini bildirdi. Rus ortaklarımıza inanıyoruz ancak teröristlere güvenemeyiz" diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cenevre'de gerçekleştirdiği Üçlü Zirve'nin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının başlamasının, ileriye doğru büyük bir adım olduğunu söyledi. 

"TERÖRİSTLERE GÜVENEMEYİZ"

Bugün itibarıyla Rusya'nın YPG'li teröristlerin çekildiğini bildirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Rus ortaklarımıza inanıyoruz ancak teröristlere güvenemeyiz" dedi.

"GÖRÜRSEK YOK EDERİZ"

Çavuşoğlu, "Suriye'de güvenli bölgede YPG/PKK'lı terörist görürsek onları yok etmekte tereddüt etmeyiz" diye konuştu. YPG'ye silah ve mühimmat desteği sağlayan ABD'yi eleştiren Çavuşoğlu, "YPG'yle birlikte hareket etmek ABD'nin en büyük hatasıydı" dedi. 

150 SAATLİK SÜRENİN DOLMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 22 Ekim'de 6 saatlik toplantının ardından Suriye'nin kuzeyi için anlaşmaya varmıştı. 10 maddelik anlaşmada terör örgütünün güvenli bölgeden çekilmesi 150 saat verilmişti.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekatı çerçevesinde Rusya ile Soçi'de sağlanan anlaşma uyarınca YPG'ye çekilmesi için tanınan 150 saatlik süre doldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Rusya terör örgütünün çekildiği bilgisini verdi" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Türkiye ile Rusya'nın güvenli bölgede ortak askeri devriyeye yakın zamanda başlayacağını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı ise 150 saatin dolmasına ilişkin yaptığı açıklamada "22 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Soçi’de varılan mutabakat kapsamındaki hususların yerine getirilmesinde tarafımızca gerekli hassasiyet gösterilmiştir. 150 saatlik sürenin sonunda, Rusya Federasyonu tarafından, YPG’nin ağır silahlarıyla birlikte Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin, ayrıca da Münbiç ve Tel Rıfat’ın dışına çıkarıldığı bildirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu YPG Rusya