Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye'yi riskli ülke ilan etmesini değerlendirdi: Hayal kırıklığına uğradım
Almanya'nın Türkiye dahil olmak üzere 130 ülkeyi koronavirüs tehlikesi nedeniyle riskli bölgeler listesine dahil etmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'hayal kırıklığına uğradım' yorumu yaptı
Almanya'nın ARD kanalına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye dahil olmak üzere 130 ülkeyi, yeni oluşturulan koronavirüs risk bölgesi listesine alması hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye'ye tatil için gelenlerin hastalanmaları, Alman hükümetinin sağlık masraflarını karşılamaması durumunda tüm sağlık masraflarının karşılanacağını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin riskli ülkeler arasında yer almasını siyasi ve adaletsiz bir karar olarak değerlendirdi.
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile yaptığı telefon görüşmesine de değinen Bakan Çavuşoğlu, "Ben sayın Maas'a "Alman uzmanlarından oluşan heyeti Türkiye'ye gönderin. Durumu yerinde incelesinler' dedim" ifadelerini kullandı.
Koronavirüsle verilen başarılı mücadeleyi hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye ve Almanya'nın dünyadaki en iyi sağlık sistemine sahip olduğunu belirtti.
ALMANYA, TÜRKİYE'Yİ RİSKLİ BÖLGE İLAN ETTİ
ALMANYA TÜRKİYE'Yİ RİSKLİ ÜLKE İLAN ETMİŞTİ
Almanya, Türkiye dahil olmak üzere 130 ülkeyi, yeni oluşturulan koronavirüs risk bölgesi listesine aldı. Robert Koch Enstitüsü tarafından hazırlanan ve düzenli olarak güncellenen listede, Almanların tatil için tercih ettikleri Mısır, Tayland ve Fas gibi ülkeler de yer aldı. Böylece uluslararası seyahat uyarısı gereği, listede yer alan riskli ülkelere gidenlerin Almanya'ya döndüklerinde 14 gün ev karantinasında kalmaları zorunlu hale geldi.
Yüksek salgın riski göz önünde bulundurularak belirlenen risk bölgelerinden Almanya'ya hava, deniz ya da kara yoluyla giriş yapanların, yetkili sağlık kuruluşlarıyla giriş yaptıkları bilgisini paylaşmalarının ardından evlerinde 14 gün karantinaya girmeleri ve bu süre zarfında ev dışından kimseyle görüşmemeleri gerekiyor.
RİSK BÖLGELERİ NASIL BELİRLENİYOR?
Ülkeler salgın riskine göre sınıflandırılırken, yeni vaka sayısındaki artış göz önünde bulunduruluyor. Bir haftada 100 bin kişide 50'den fazla yeni vaka görüldüğü durumlarda, ülke risk bölgesi ilan ediliyor. Bunun yanı sıra, yeni vaka sayısı az olan ülkelerde, test kapasitesinin az olması, salgınla mücadele önlemlerinin yeterli olmaması ve ülkenin salgının durumuna dair güvenilir bilgileri paylaşmaması da bir ülkenin risk kategorisine girme nedenlerinden sayılıyor.
Avrupa Birliği içinde hala risk bölgesi kabul edilen ülke: İsveç. AB dışından risk bölgesi sayılmayan ülkelere örnek ise: Tunus, Yeni Zelanda ve Avustralya.
Türkiye, İtalya ve İspanya'dan sonra Almanların tatil için en çok tercih ettiği üçüncü ülke. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Der Spiegel dergisine geçen hafta yaptığı açıklamada, seyahat uyarısının devam etmesini eleştirmiş, bu kararın arkasındaki bilimsel nedenleri anlamakta güçlük çektiğini ifade etmişti.