Casus balina "Hvaldimir" ölü halde bulundu

Dünya haberleri Rusya

Norveç kıyılarındaki ünlü "casus balina" öldü. "Hvaldimir" lakaplı Beluga cinsi balinasının Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülüyordu. Ölüm sebebi henüz bilinmiyor.

Dünya, Hvaldimir’i beş yıl önce tanıdı. Norveç’in kuzeyinde, üzerinde kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken bulundu. “Casus balina” olarak ün kazanması, kamuoyunda geniş bir yankı uyandırdı. Ancak, Hvaldimir’in ölü olarak bulunması, bu ilginç hikayeyi trajik bir sona taşıdı.

Cesedi, balık tutmaya çıkan bir baba ve oğlu tarafından bulundu. Ekipler, balinanın cansız bedenini sudan çıkardığında, gövdesinde kuş ya da diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri tespit edildi.

Hvaldimir, incelemek üzere yakındaki bir limana götürüldü. Burada, ölüm sebebinin tespit edilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı. Norveç kıyılarında ilk kez görüldüğünde, üzerine yerleştirilen kamerada "St. Petersburg ekipmanı" yazıyordu. Bu durum, balinanın Rusya tarafından eğitilen bir casus olduğu düşüncesini güçlendirdi. Dolayısıyla, ona Norveççe balina anlamına gelen "hval" ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ilk ismi "Vladimir"in birleşiminden oluşan "Hvaldimir" lakabı takıldı.

Hvaldimir’in yaşı, 14-15 civarında olarak tahmin ediliyordu. Norveç kıyılarında geçirdiği beş yıl boyunca, ona rastlayan kişilerin tanıklıkları, Hvaldimir’in ne kadar uysal olduğunu ve insanlarla oynamaktan keyif aldığını ortaya koydu.