Cali kartelinin eski lideri Gilberto Rodriguez Orejuela hapishanede hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti 2022'de hayatını kaybeden ünlüler
Cali kartelinin eski lideri Gilberto Rodriguez Orejuela hapishanede hayatını kaybetti

Kolombiya'nın Cali Karteli'nin eski lideri Gilberto Rodriguez Orejuela, ABD'de tutulduğu hapishanede hayatını kaybetti.

ABD'de yargılanarak 30 yıl hapis cezası alan uyuşturucu karteli Cali'nin eski lideri Gilberto Rodriguez Orejuela, 83 yaşında öldü. Gilberto ölmeseydi 2030 yılında serbest kalacaktı.

"Satranç oyuncusu" lakaplı Gilberto Rodriguez, 2004 yılında ABD'ye iade edilmiş ve Kuzey Carolina'daki bir federal hapishaneye konulmuştu.

Ölüm haberini, uyuşturucu baronunun kızı verdi. Aile cenazenin Kolombiya'ya iadesi için süreci başlattıklarını duyurdu.

Kolombiya'da Gilberto Rodriguez'in 1995 yılında tutuklanması kokain pazarının yüzde 80'ini kontrol eden Cali kartelinin dağılmasının başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Rodrguez'in kardeşi Miguel de 2 ay sonra yakalanmış ve ABD'ye iade edilmişti.

İki kardeş, uyuşturucu kaçakçısı düşmanları Pablo Escobar'ı birçok kez öldürmeye çalışmıştı.

Gilberto Rodriguez, ülkedeki siyasi kampanyaları finanse ettiklerini itiraf etmişti.

Cali Karteli hakkında

Cali Karteli, Güney Kolombiya'daki Cali şehri ve Valle del Cauca Eyaleti yakınlarında var olmuş uyuşturucu karteliydi. Kurucuları, Rodríguez Orejuela kardeşler olarak bilinen Gilberto ve Miguel'in yanı sıra "Chepe" olarak da bilinen José Santacruz Londoño'dur.

1980'lerin sonlarına doğru Hélmer Herrera'nın da gruba dâhil olmasıyla Pablo Escobar ve ona bağlı Medellín Karteli ile bağlarını koparıp dört kişinin başta olduğu bu karteli yönetmeye başlamışlardır.

Cali Karteli, İngiliz paralı askerler, birçok ülkedeki müttefikler, hükûmetteki sayısız casus ve muhbirler ve de Santiago de Cali şehrindeki muazzam istihbarat ve gözlem ağıyla Narkotik tarafından SSCB'deki KGB gizli servisine benzetilip "tarihteki en büyük suç şebekesi" yani "The Cali KGB" olarak anılmıştır.

Cali Kartelinin zirvedeyken dünya kokain piyasasının %80'ını elinde tuttuğu bilindiği gibi %90 payla Avrupa'daki kokain piyasasının da büyümesinden doğrudan sorumlu tutulmuştur. 1990'ların sonuna kadar Cali Karteli, multimilyar dolar değerindeydi. Kartel 1998 yılında dağıldı.

Kaynak: Haber Global TV

kolombiya Pablo Escobar uyuşturucu kartelleri hayatını kaybetti 2022'de hayatını kaybeden ünlüler