Bütün Ukrayna cephede: Sunucu, komedyen, balet...

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Bütün Ukrayna cephede: Sunucu, komedyen, balet...
Rus işgalinden kaçan insanlar Kiev'in biraz dışında... Fotoğraf: Reuters

Ukrayna halkı ülkesini Rus işgalinden korumaya çalışıyor. Pek çok sivil orduya yazılırken sanat, sinema ve gösteri dünyasından isimlerde ön saflarda yer alıyor.

Balet Oleksiy Potyomkin’in şu an Kiev Operası’nda ‘Lileya’ isimli bir Ukrayna klasiğini sahnelemesi gerekiyordu, onun yerine elinde silahı ve ilk yardım çantası ile Rus saldırısından dolayı ülkesinin saflarında savaşa katıldı.

Ukrayna’da yaşları 18-60 arasında olan erkekler orduya katılıyor. Sivillerin silah kullanmasına izin veren yasa ise Devlet Başkanı Volodimir Zelenksi tarafından imzalandı. Ukrayna’daki pek çok sivil orduya katılırken bunların arasında, oyun yazarları, televizyon yıldızları ve sanatçılar da var.

33 yaşındaki balet Potyomkin, “Pek çok sivil benimle birlikte savaşıyor, evde zaman geçirmek yerine işe yarar bir şey yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Sivillerin bazıları balet Potyomkin gibi cephedeyken bazıları ise cephe arkasında yemek yapıyor veya sağlıkçı olarak hizmet veriyor.

Bütün Ukrayna cephede: Sunucu, komedyen, balet... - Resim : 1
Balet Oleksiy Potyomkin (solda), Sunucu Serhiy Prytula 

DOĞUYA GİDENLERE VERİYORLAR

Savaşın daha az hissedildiği ülkenin batısında ise insanlar topladıkları yiyecekleri ülke geneline yaymaya çalışıyorlar ve bunları doğuya giden otomobillere yüklüyorlar. Kadınlar askerler için kamuflaj örüyor.

Televizyon sunucusu Pasha Li, 6 Mart’ta düzenlenen Rus saldırısında hayatını kaybetti. Komedyen ve televizyon sunucusu Serhiy Prytula, “Putin’in yaptığı en büyük hata sadece Ukrayna ordusu veya bazı ‘milliyetçiler’ ile savaşacağını düşünmesiydi” diyerek savaşa olan aktif halk desteğini vurguluyor.

Prytula Ukrayna’nın dört bir yanından ordu için bağış topluyor. Geçen Salı günü 2 bin miğfer ve 2 milyon dolar değerinde kurşun geçirmez yelek siparişi vermiş. Başka bir organizasyon ise drone ve gece görüşü kamerayı ordu için satın aldı. Ukrayna’nın ünlü oyun yazarlarından Maksym Kurochkin, “Bu özgür insanların ordusu, hiçbiri insiyatif almaktan korkmuyor” derken kendisi de savaşın ikinci gününde aktif olarak cephe hattına katılmış.

Bütün Ukrayna cephede: Sunucu, komedyen, balet... - Resim : 2

SİYASAL ANLAŞMAZLIKLARI BIRAKTILAR

Komedyen ve televizyon sunucusu Serhiy Prytula, kendisi ile meslektaş olan Devlet Başkanı Zelenski’nin ülkeyi götürdüğü doğrultudan memnun olmadığı için politikaya atılmış. Prytula ülkesi için siyasal anlaşmazlıkları bir kenara koyarken, “Bütün Ukraynalılar için Kiev’de kalması daha iyi. Bizim için bir fener gibi. Son kurşuna kadar savaşacağımız konusunda onunla aynı fikirdeyim” diyor.

Rock grubu BoomBox’tan Andriy Khvilyuk’un işleri yolunda gitseydi şu an ABD’de turnede olacaktı, onun yerine Kiev’deki polis devriyelerine yardımcı oluyor. Aziz Sofya Katedrali’nin önünde şarkı söyleyerek direnişe destek verdiği video ülkede viral oldu.

AİLESİNİ LVİV'E GÖNDERDİ

Balet Oleksiy Potyomkin Odessa’daki savunma birliğine katıldığında bir arkadaşının rütbe olarak altında göreve başladı, önce bölgelerinde devriye gezdiler ve şüphe çeken insanları sorgulamaya başladılar. Ardından ailesini ülkenin Batısı’ndaki Lviv’e gönderdi. Potyomkin daha sonra kentteki sıhhiye birliğine katıldı.

Ukrayna’nın eski lideri Petro Poroshenko da savaşta. Eski siyasetçi Kira Rudik pek çok arkadaşı ile şu an evinde yaşıyor. Rudik, “Evime bakıyorum, ailem, arkadaşlarım, sevdiğim her şey yanımda. Neden ayrılayım? Putin neyin bizim olduğuna karar verdiği için mi?” diyor.

Rudik arkadaşları ile birlikte evinin bahçesinde atış talimi yapıyor, silah tutma yeteneğinin günden güne geliştiğini söylüyor. Evindeki grubun da liderliğini yapıyor, evde alkol tüketmek yasak, kahvaltı sabah, akşam yemeği ise akşam 08:30’da başlıyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'da James Marson imzası ile yayımlanan 'In Ukraine, a People’s Army Includes Rock Stars, TV Hosts and Playwrights' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Ukrayna'dan ne kadar insan göç etti? Ukrayna'dan göç eden insan sayısı Ukrayna İngiltere arasındaki ilişkiler