Bulgaristan'da hükümet kurma sıkıntısı: Adaylığını geri çekti

Ajans Bizim
Bulgaristan Siyaset
Bulgaristan'da hükümet kurma sıkıntısı: Adaylığını geri çekti
Fotoğraf: DepoPhotos

Eski Avrupa Birliği Komiseri Mariya Gabriel, Bulgaristan Başbakanı adaylığını geri çekti.

Mariya Gabriel, Başbakan seçimine ilişkin Parlamento prosedürüne katılmayacağını ve Bakanlar Kurulunun yapısı ve oluşumu konusunda teklifte bulunmayacağını duyurdu. Gabriel, böylece hükümet kurulmasına yönelik istikşafî yetkiyi kullanmayacağını beyan etti.

Mariya Gabriel, müzakerelerde anlaşma sağlanamamasının Başbakanın seçim prosedürünü ve hükümetin oluşumunu anlamsız hale getirdiğini belirtti.

Gabriel'in geri çekilmesi, merkez sağ GERB partisi ile reformcu yolsuzlukla mücadele ittifakı Değişime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan (PP-DB) arasında hükümetin kurulmasına ilişkin iki haftalık dolambaçlı müzakereleri sekteye uğrattı.

Gabriel, Bulgaristan Ulusal Meclisi başkanına gönderdiği bir notta, 11 Bakanın, teklif ettiği hükümete katılmayı “koordineli olarak reddetmesinin” ve müteakip müzakereler sırasında anlaşma sağlanmamasının Başbakan ve Kabineyi seçme prosedürünü anlamsız hale getirdiğini” söyledi.

Gabriel, ”Dolayısıyla pratikte anayasal prosedürün gelişimi başarılı bir şekilde sona eremez" diye ekledi. 

Değişimi Devam Ediyoruz hareketini temsil eden Nikolai Denkov, planlanan hükümet rotasyonun ilk dokuz ayında Bulgaristan hükümetine başkanlık etti, Gabriel de yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oldu. 

Denkov, bu ayın başında istifa etti ve teorik olarak Gabriel'in dokuz ay Başbakanlık yapmasına zemin hazırladı.

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi olarak AB'nin dijital ve inovasyon portföylerini iki dönem boyunca yöneten Gabriel, eski lider ve GERB patronu Boyko Borissov tarafından Başbakan adayı seçildikten sonra geçen yıl AB’deki görevinden ayrılmıştı.

Müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine Parlamento’daki en büyük ikinci parti olarak Denkov'un Değişime Devam Ediyoruz hükümeti kurma şansına sahip.

Değişikliğe Devam Ediyoruz, Bakanlar Kurulunun teklif edilen kompozisyonuyla aynı fikirde olmadığını duyurdu.

Denkov, “Aday gösterilen Bakanların küçük bir kısmı, ben de dahil olmak üzere, böyle bir Kabineye katılmayı kabul etmedi. Böyle bir kompozisyona sahip bir Kabineye katılmayı asla kabul etmedim.” dedi. 

Denkov, “Bu durumda, Bakanlar Kurulunun bu bileşiminde aday gösterilmek istemediğimi belirttiğim bir bildiri hazırladım” diye ekledi. 

Bu arada, Değişime Devam Ediyoruz partisinin lideri Kiril Petkov, Gabriel'in Başbakan olacak niteliklere sahip olmadığını gösterdiğini söyledi ve Borissov'u da ağır bir şekilde eleştirdi.

Petkov, "Başbakan olmak için temel dürüstlüğe sahip olmalısınız. Cesaretiniz, liderlik becerileriniz olmalı ve eğilmemelisiniz. Onun adına üzülüyorum. Bay Borissov için utanıyorum çünkü bunca gün bizimle pazarlık için bir kez bile ortaya çıkmadı. Telefonları açmadı” dedi.