Bugün Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü... O hayal artık gerçek oluyor!

Azerbaycan
Bugün Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü... O hayal artık gerçek oluyor!

Azerbaycan Cumhuriyeti, Bağımsızlık Günü'nün 29'uncu yılını kutluyor. Azerbaycanlıların en büyük arzularından biri işgal altındaki toprakların kurtarılmasıydı. O hayal artık gerçek oluyor.

Bakü... Tarihe tanıklık eden Azadlık Meydanı... Ya da o zamanki ismiyle Lenin Meydanı... Azerbaycan halkı bağımsızlık ve özgürlük talep ediyordu. Bunu kazanmak hiç de kolay olmadı.

Yıllar sürdü, şehitler verildi. Ama azerbaycanlılar pes etmedi. Yıkılan Sovyetlerden ayrılan hiç bir halk , bu boyutta "milli azatlık" yani bağımsızlık hareketi ortaya koymamıştı.

İnsanlar aylar boyunca meydanlardan ayrılmadı. Anneler, kucaklarında bebekleriyle gösterilere katıldı. Azerbaycan halkı en cesur, mücadeleci halk adını aldı o zaman...

Yıl 1990... 21 Ocak sabahı. ... Bu defa halk şehitlerini defnetmek için ayaktaydı. Hem de gece Bakü'ye giren Sovyet tanklarının önüne geçen silahsız insanları ezmesine rağmen, korkmadan, tereddüt etmeden...

Bugün Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü... O hayal artık gerçek oluyor! - Resim : 1

Bu kanlı gecede, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 147 kişi yaşamını yitirdi. O gün yaşanan olaylara Moskova'da tepki gösteren biri daha vardı.

O, deneyimli politikacı Haydar Aliyev'den başkası değildi. Haydar Aliyev, Moskova'daki Azerbaycan temsilciliğine giderek Moskova'yı çok sert şekilde uyardı. Suçluların derhal cezalandırılmasını ve gerekenin yapılmasını talep etti. Aliyev daha sonra halkının yanına dönecekti.

Haydar Aliyev, 1991 Haziran ayında çok cesur ama bir o kadar da tehlikeli bir adım atarak Komünist Partisinden istifa etti. 17 Kasım 1991 yılında Haydar Aliyev'in meclis başkanı olduğu Nahçıvan parlamentosunda yaşananlar ise tüm Azerbaycan'a bir bağımsızlık kıvılcımı oldu.

AZERBAYCANLILAR TEK YÜREK OLDU

Aliyev, Nahçıvan Sovyet Sosyalıst Özerk Cumhuriyeti'nin adından Sovyet Sosyalist kelimelerini çıkarttı.1918-1920 yılları arasında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kullandığı 3 renkli bayrak, Nahçıvan bayrağı olarak kabul edildi.

Bakü'de halk, Azerbaycan'ın o zamanki yönetiminden de aynı adımları bekliyordu. 1991 Şubat ayında önce Azerbaycan'ın adından Sovyet Sosyalist kelimeleri çıkarıldı ve bayrağı değiştirildi. 18 Ekim 1991 günü ise "Azerbaycan Parlamentosu" tarihi adımını attı ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan eden anayasa tasarısını kabul etti.

29 Aralık 1991'de yapılan halk oylamasında Azerbaycan halkına tek bir soru soruldu. “Siz 'Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlığı' anayasa tasarısını onaylıyor musunuz?” Azerbaycanlılar halk oylaması için tek yürek oldu. Oy atma hakkı olan kişilerin neredeyse tamamı sandığa gitti. Katılım yüzde 95 oldu. Sandıktan bağımsızlık kararı çıktı.Azerbaycanlılar bağımsızlığı korumanın, bağımsızlık kazanmaktan daha zor olduğunu iyi anlamıştı.

"AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI KORUSUM, KORUYACAĞIM"

Azerbaycan'da iç karışıklık sürüyor, Ruslardan destek alan Ermenistan'ın Azerbaycan şehirlerini işgali devam ediyordu. Bu şartlar altında bağımsızlığını yitirmek istemeyen Azerbaycan halkı, 1993 yılında Haydar Aliyev'in Nahçıvan'dan Bakü'ye gelip devletin başına geçmesini istedi.

Haydar Aliyev, 15 haziran 1993'te Azerbaycan Parlamentosu'na başkan seçildi. 3 Ekim 1993'te yapılan seçimle Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı oldu. Deneyimli ve saygın siyasetçi Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın büyük zorluklarla kazanılan bağımsızlığının güçlenmesi, ülkenin kalkınması için çok sayıda reformlar yaptı.

“Ben Azerbaycan Cumhuriyeti'nin zor döneminde bu yükü üstlendim.Azerbaycan'ın bağımsızlığını korudum, koruyacağım” diyen Haydar Aliyev, cumhurbaşkanlığı görevini 2003 yılına kadar sürdürdü.

Bugün Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü... O hayal artık gerçek oluyor! - Resim : 2

Haydar Aliyev'in ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı görevine oğlu İlham Aliyev geldi. Babasının çizdiği statejiyi sürdürdü. İlham Aliyev'in ve Azerbaycanlıların en büyük arzularından biri işgal altındaki toprakların kurtarılmasıydı. O hayal artık gerçek oluyor.

Azerbaycanlılar, aslında 1988 yılından bu yana meydanlardaydı.Bu gerilimin nedenlerinden biri, o zamanki adıyla "Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti"nin Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ’daki hak iddialarıydı.

ERMENİ İŞGALCİLER AZERBAYCAN TOPRAKLARINDAN ATILIYOR

Ermeniler "Türksüz Ermenistan" sloganı ile orada yaşayan azerbaycanlıları ata yurtlarından kovmuşlardı. Ermenistan parlamentosu da, Dağlık Karabağ Özerk Vilayeti'nin Ermenistan'la birleştirilmesini kararlaştırmıştı.

Azerbaycan'ın mücadelesi yaklaşık 30 yıl sürdü. Ve şimdi, İlhan Aliyev'in liderliğinde Azerbaycan işgal altındaki topraklarını birer birer kurtarıyor. 27 Eylül'den bu yana Ermeni işgalciler karşı taarruzlarla Azerbaycan topraklarından atılıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan