Bugün açıklanması beklenen Cemal Kaşıkçı raporunda oklar yine Veliaht Prens Selman'ı işaret etti

Muhammed bin Selman Suudi Arabistan
Bugün açıklanması beklenen Cemal Kaşıkçı raporunda oklar yine Veliaht Prens Selman'ı işaret etti

ABD istihbaratının bugün açıklaması beklenen, Biden yönetiminin sorumlulara karşı adım atması beklenen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın (MBS) onay verdiği bildirildi.

Bloomberg'in, söz konusu istihbarat raporunu bilen ancak adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, raporun bulguları Veliaht Prens bin Selman'ı işaret ediyor.

Habere göre ağırlıklı olarak Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile diğer istihbarat kurumlarının katkı ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından derlenen raporda, Kaşıkçı'nın 2018 Ekim ayında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine MBS'nin onay verdiği sonucuna varıldı.

MBS'nin Kaşıkçı cinayetindeki rolünün detaylarının raporda ortaya çıkacağı belirtilen haberde, 2018 yılından bu yana kamuoyuna açıklanmayan raporun ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine önemli ölçüde etki edebileceği kaydedildi. ABD medyasına göre DNI'nın söz konusu raporu bugün kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Öte yandan ABD medyasında konuyla ilgili olarak çıkan diğer haberlerde, raporda MBS'nin cinayete onay vermesinin dışında muhtemelen talimatı veren kişi de olduğuna ilişkin bulguların paylaşılacağı belirtildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Biden, dün Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüşmüş, ancak görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Kaşıkçı cinayetinin gündeme gelip gelmediği detayı yer almamıştı.

BIDEN YÖNETİMİ SORUMLULARA KARŞI ADIM ATMAYA HAZIRLANACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cemal Kaşıkçı raporunun açıklanmasından sonra sorumlulara karşı gereken adımları atmaya hazır olacaklarını söyledi.

Sözcü Price, günlük basın brifinginde kısa sürede açıklanması beklenen Cemal Kaşıkçı raporuna ve ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Price, söz konusu raporun ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından hazırlandığını ve raporun en kısa süre içinde yine onlar tarafından kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın söz konusu rapora olan inancının tam olduğunu vurgulayan Price, raporun tam olarak ne zaman açıklanacağı konusuna net bir yanıt vermekten kaçındı.

Price, "Cemal Kaşıkçı cinayeti korkunç bir suçtu. Konuştuğumuz raporun merkezinde de bu olacaktır. Kongreye sunulacak raporda (bu suça ilişkin) atılabilecek adımlar da yer alacaktır. Ardından yasanın gerektirdiği şeyi yapacağız ve sorumlulara karşı atılacak adımları konuşma noktasında olacağız." ifadelerini kullandı.

Biden yönetiminin ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla yeniden ele aldığını ve bu ilişkiyi revize ettiğini anlatan Price, Riyad yönetiminin güvenlik endişelerinin de farkında olduklarını ve bu anlamda Suudilere gereken desteği vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

KAŞIKÇI'NIN KATİLLERİNİN PRENS SELMAN'IN KONTROLÜNDEKİ JETLERİ KULLANDIĞI İDDİASI

ABD hükümetinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporları açıklayacağını duyurmasının ardından ülke basınında yeni iddialar ortaya atıldı.

ABD merkezli medya kuruluşu CNN’de yer alan haberde, 'çok gizli' dava dosyalarına ulaşıldığı ve Kaşıkçı’nın katilleri ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında yeni bir bağlantının tespit edildiği öne sürüldü. CNN’in iddiasına göre, Kaşıkçı’nın infaz timi, Prens Salman'ın kontrolündeki Sky Prime Aviation'a ait 2 özel jeti kullandı. Söz konusu şirketin cinayetten yaklaşık 1 yıl önce Prens Selman’ın kontrolüne geçtiği belirtildi.

Kanada'da bir davayla bağlantılı çok gizli olarak sınıflandırılan belgelerin Suudi bir bakan tarafından imzalandığı öne sürüldü. Habere göre, belgeler hava yolu şirketinin mülkiyetinin 2017 yılı sonlarında 400 milyar dolarlık ulusal varlık fonuna aktarılması talimatının verildiğini ortaya koyuyor. Suudi Arabistan'ın ulusal varlık fonu ise Veliaht Prens Selman tarafından yönetiliyor.

Kaynak: AA

cemal kaşıkçı Suudi Arabistan Muhammed bin Selman