Buça'dan sonra müzakerelere nasıl devam edilecek?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Buça'dan sonra müzakerelere nasıl devam edilecek?
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Buça'da gördükleri karşısında duygusal anlar yaşadı. Fotoğraf: Reuters-Marko Djurica

Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul görüşmelerinden sonra liderlerin dahi bir araya gelmesi gündeme gelmişti ancak Buça'dan sonra diplomasiye nasıl bir yolla devam edilecek merak ediliyor.

Geçen cumartesi gününe kadar Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerden somut bir taslak çıkması umutları yerini koruyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da gerçekleşen müzakerelerin son turundan sonra Zelenski ve Putin’i bir araya getirmek istediklerini söylemişti. Türkiye diplomatik çalışmalarını bu yönde sürdürürken Rus ordusunun geri çekildiği Kiev yakınlarındaki Buça’da bir katliam yaşandığı ortaya çıktı.

Ukraynalı yetkililer elleri arkadan bağlanarak vurulmuş sivillerin olduğunu duyurdu. Kentte toplu mezar bulunurken, 14 metre derinlikte çukura 300 kişinin gömüldüğü sanılıyor. Rusya Buça’daki görüntüleri ‘kurgu’ olarak nitelerken New York Times gazetesi yaşanan katliamın görüntülerinin uydu görüntüleri ile örtüştüğünü ifade eden bir haber hazırladı. ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya Devlet Başkanı Putin’e “Savaş suçlusu” dedi.

Buça'dan sonra müzakerelere nasıl devam edilecek? - Resim : 1
Buça'da Aziz Andrew Kilisesi'nin bahçesinde derinliği 14 metre olan bir mezar bulundu. Uydu görüntüsü: Maxar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Buça’da yaşananları görmek için başkent Kiev’den bölgeye hareket ederken müzakerelerin bundan sonrası için, “Burada yaptıklarını gördükten sonra müzakere yapmak çok zor ama başka seçenek yok” değerlendirmesinde bulundu. Zelenski bugün devlet televizyonundaki açıklamasında ise "Benimle, Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir görüşme olmama ihtimali var" diye konuştu.

Savaş suçları üzerine çalışan akademisyen Kenneth Rodman, “Eğer bir güç yenilmediyse onunla pazarlık yapmaktan başka şansınız yok” diyor.

Buça'dan sonra müzakerelere nasıl devam edilecek? - Resim : 2

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Buça hadisesinden sonra görüşmelerin sürüp sürmeyeceği konusunda bir bilgisi olmadığını söyledi. Kremlin’e yakın Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi isimli düşünce kuruluşunun yöneticisi Andrei Kortunov, “Böyle şeyler olurken bir masada oturup el sıkışmak zordur” demekte.

Rusya resmi ajansları Dışişleri Bakan Yardımcısı’na dayandırarak yeni müzakerelerin video konferans ile devam edeceği bilgisini servis etti.

BUÇA ÖNCESİ HAVA OLUMLUYDU

Kortunov iki tarafın da kendilerini güçlü hissettiği bir anda müzakereler için bastıracağını aktarıyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen müzakereler sonrası Zelenski, ülkesinin NATO’ya katılmayacağını teyit etmişti. Kremlin önceki gün yaptığı açıklamada ise barış görüşmelerinden bir sonuç çıkmasını umut ettiğini belirtmişti.

Ukrayna hükümeti Kiev’in çevresindeki kentlerde 410 sivilin cesedine ulaşıldığını söylerken toplu mezarların da varlığından bahsediyor. Ukrayna Devlet Başkanı yaşananlara ‘soykırım’ diyor. İngiliz yayın organı BBC’nin haberine göre; Kiev’in civarındaki Motyzhyn köyünde köyün muhtarı oğlu ve kocasının bulunduğu bir mezar bulundu. Haber Global ekibi İrpin’de ölülerini mezarlıklara gömemeyen yakınlarının, apartmanların bahçesini mezarlık olarak kullandığını gözlemledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Buça’da yaşananların ‘oyunu değiştireceğini’ belirtiyor. Kuleba, batılı ülkelerden daha fazla silah isterken “En kötüsü daha yaşanmadı” diyor.

Buça'dan sonra müzakerelere nasıl devam edilecek? - Resim : 3
Buça'da hayatını kaybeden siviller ceset torbalarına kondu. Fotoğraf: Reuters

RUSYA: KANITLAR BM'YE SUNULACAK

Ukrayna askerleri bile Buça’da gördükleri karşısında göz yaşlarını tutamazken Zelenski hükümeti Rusya’nın Birleşmiş Milletler İnsan hakları konseyinden çıkarılmasını istiyor. Rus tarafı ise görüntülerin ‘kurgu’ olduğuna ilişkin elinde kanıtlar olduğunu ve bunları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde sunacağını söylüyor.

Buça’dan gelen vahşet görüntüleri o kadar korkutucu ki Facebook’un sahibi Meta bu görüntüleri engelleyeceğini duyurdu. #bucha ve #buchamassacre (#buçakatliamı) etiketiyle paylaşılan gönderilerin de sansüre takılmasının ardından bu etiketlere yönelik sınırlamalar kaldırıldı.

Volodimir Zelenski Buça’da en az 300 kişinin Rus ordusu tarafından öldürüldüğünü belirtiyor. Ukrayna Devlet Başkanı, “Bu sadece Rusların ele geçirmeyi başardığı bir kasaba (Buça). Şimdi Borodyanka ve kurtarılan başka Ukrayna kasabalarından da haberler geliyor, kayıpların sayısı çok daha fazla olabilir” değerlendirmesinde bulunuyor. Zelenski Kiev çevresindeki Çerniyev ve Sumy bölgelerinde yaşananlar için ise, “Burada oturanlar 80 yıl önceki Nazi işgalinden beri böyle şey görmedi” ifadelerini kullandı.

Kaynaklar: New York Times, Al Jazeera, Reuters, BBC

Kaynak: Web Özel