BRICS üyesi ülke sayısı 10'a yükseldi

Ajans Bizim
Rusya Dünya haberleri
BRICS üyesi ülke sayısı 10'a yükseldi
Fotoğraf: DepoPhotos

Beş ülke daha bugünden itibaren resmi olarak BRICS üyesi oldu. 

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, İran ve Etiyopya ile 1 Ocak'tan itibaren BRICS'e katılarak Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ilk üye olduğu BRICS'in üye sayısını 10'a çıkardı.

Gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubu, gelişmekte olan beş ülkeyi resmen bünyesine katarak 2024'ü karşıladı.

Beş yeni ülkenin BRICS'e katılımı Güney Afrika'nın on yıldan uzun bir süre önce eklenmesinden bu yana genişlemeyi oluşturan ilk ülkeler olarak tanıtıldı.

Çok kutuplu hedefleri açısından son derece önem taşıdığı ve bu genişlemenin büyük jeopolitik sonuçları olacağı yorumları yapılıyor.

Arjantin son anda 'mola' aldı

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde Ağustos ayında yapılan 15’inci BRICS zirvesine katılan liderler beş ülkenin yanı sıra Arjantin'in üyeliğine de yeşil ışık yakmışlardı.

Ancak, BRICS'nin dönem başkanlığın üstlenen Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 28 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Arjantin'de yeni hükümetin üyelik konusunu gözden geçirmek için “mola” aldığını duyurdu.

Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino, 30 Aralık'ta, Devlet Başkanı Javier Milei'nin BRICS Başkanlığına bir mektup göndererek, ülkesinin örgüte katılmayacağını bildirdiğini açıkladı. 

BRICS'in bu yılki zirvesi Ekim ayında Rusya'da yapılacak.