Brezilya'daki yolcu uçağı neden etrafında dönerek ve süzülerek düştü?

Haber Merkezi
Brezilya Dünya haberleri Uçak kazası
Brezilya'daki yolcu uçağı neden etrafında dönerek ve süzülerek düştü?

Brezilya'da meydana gelen kazada bir yolcu uçağı düştü. Uçaktaki 62 kişinin de kurtulamadığı belirtilirken uçağın kameralara yansıyan düşüş şekli şaşkınlık yarattı.

Görüntülerde uçağın kuyruğundan çevrilmiş gibi dönerek düştüğü görülüyor.

Brezilya'da yayınlanan Globo'ya konuşan uzmanlar uçağın sarmal düşüşünün (yaprağın havada süzülerek yere düşmesi gibi) uçağın uçmasını sağlayan sistemi kaybettiğine işaret olduğunu söylüyor.

Stall denilen bu durum uçağın kanadının kaldırma kuvvetini kaybederek uçağın aniden düşmesine yol açması anlamına geliyor. Ancak bu durumda pilot yeniden uçağa irtifasını kazandırabilir.

"Görüntülerde uçağın artık kendini taşıyamadığı için kontrol edilemediğini görüyoruz" diyen Risk ve Güvenlik Yönetim Uzmanı Geraldo Portela, "Uçağın havada kalma desteğini sürdürebilmek için minimum hıza ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.

ATR-72-500 model turboprop uçağın havada durmasına kanatlarında buz oluşmasının yol açmış olabileceği belirtiliyor. Uçağın rotasında bu oluşumun mevcut olduğu öğrenildi.

Sao Paulo Üniversitesi Poltiteknik Okulu'nda havacılık mühendisi ve hava taşımacılığı eğitim veren Portela, kazanının nedenini belirlemek için henüz çok erken olduğunu ancak kanatta buz oluşumunun uçağın düşmesine neden olabileceğini vurguladı.

Portela, "Kanat aerodinamik bir profile sahiptir. Kanadın önünde buz birikmesi uçağın sahip olduğu aerodinamik özelliklerini kaybetmesine ve hareketin zorlaşmasına neden olabilir. Düşük hızlarda uçağın düşmesine de neden olabilir." dedi.

Kazanın nedeni, Brezilya Hava Kuvvetleri'ne bağlı Havacılık Kazaları Araştırma ve Önleme Merkezi (Cenipa) tarafından araştırılacak.