Brezilya'da X yasaklandı

X Sosyal medya platformu Elon Musk Brezilya

Brezilya, sosyal medya uygulaması X'e erişim engeli getirdi. VPN kullanarak platforma girecek olanlar günlük 8.874 dolara kadar ceza alabilir.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk bu kez Brezilya Yüksek Mahkemesi ile kavgaya tutuştu.

Tartışma, X'in Brezilya'da kapatılmasıyla son buldu. Elon Musk'ın iddiasına göre, Brezilya Yüksek Mahkemesi Brezilyalı siyasi muhaliflerin X'te sansürlenmesini talep etti. Fakat Elon Musk bazı hesapların kaldırılması veya askıya alınması yönündeki talepleri kabul etmedi.

Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes ise muhaliflere sansür uygulamak gibi bir amaçlarının olmadığını; bilgi kirliliği ve nefret söylemiyle mücadele kapsamında X'ten iş birliği talep ettiklerini söyledi. Bu konuda defalarca tartışan ikili arasında ipler gerildi.

Yargıç sonunda X'e yasal temsilci ataması için 24 saatlik süre verdi, ancak Elon Musk isteneni yapmadı.  Bunun üzerine X Brezilya'da yasaklandı. VPN ile X'e girenlere günlük 8.874 dolara kadar para verilebileceğini duyurdu.

Gerilim sürerken Brezilya Yüksek Mahkemesi, Musk'a ait Starlink firmasının banka hesaplarını da dondurdu. Musk, yargıç Moraes'e "diktatör" diyerek tepki gösterdi. Musk daha önce de Moraes'in "istifa etmesini ya da görevden alınmasını" talep etmiş ve Brezilya'daki siyasi kurumların büyük bir kısmından azar işitmişti.

X'in sahibi kısa süre önce Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile de tartışmıştı. Elon Musk'un Maduro'nun seçim galibiyetini kabul etmeyip Venezuela liderine hakaret etmesi üzerine, ülkede X'e erişim 10 günlüğüne yasaklanmıştı.