Brezilya'da acı bilanço: 145 ölü, 800 yaralı, 140 kayıp

AJANS BİZİM
Brezilya
Brezilya'da acı bilanço: 145 ölü, 800 yaralı, 140 kayıp

Brezilya'nın güneyini vuran şiddetli sel felâketinin ardından şimdiden harabeye dönen bölgede ölü sayısı 145’e yükseldi. İki milyon kişinin olumsuz etkilendiği sellerde 800 kişi yaralandı, yaklaşık 140 kişi de kayboldu.

Brezilya'da yağmurlar hafta sonu boyunca şiddetli bir şekilde devam etti. Yağışların hafiflemesi beklense de, bölgenin başkenti Porto Alegre'yi çevreleyen Guaiba nehrinin su seviyesinin yakında 5,5 metreye ulaşmasından endişe ediliyor. Nehir seviyesi bunayın başında 5,3 metreye ulaşmıştı. Taşkınlar üç metreden itibaren başlıyor.

Bölgedeki diğer nehirlerin de su seviyesi son günlerde yükseldi ve taşmaya devam ediyor. Porto Alegre ve çevresindeki kasabalar hâlâ kısmen sular altında bulunuyor.

Rio Grande do Sul eyaleti valisi, X sosyal ağında yaptığı açıklamada, "Durum daha da kötüleşmeye devam edecek" dedi.

Yetkililer, sel riskinin yüksek olduğu Taquari ve Cai vadilerinde yaşayanların yanı sıra komşu bölgelerde veya halihazırda sele maruz kalmış bölgelerde yaşayanlardan da güvenli bölgelere sığınmalarını istiyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva selden etkilenenlerle dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Lula, 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde Şili'ye yapılması planlanan devlet ziyaretini erteledi.

"YALNIZ DEĞİLSİNİZ" 

Felâketzedelere "Yalnız değilsiniz" diye seslenen Lula, "Rio Grande do Sul eyaletindeki sellerle bağlantılı durumun izlenmesi ve etkilenen nüfusa yardım ve yeniden inşa çalışmalarının koordine edilmesi ihtiyacına" değindi.

Hafta sonu yağmurların devam etmesine rağmen Porto Alegre'de gıda yardımı, içme suyu, ilaç ve giysi dağıtımı çalışmaları sürdürüldü.