Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro koronavirüs aşısı yaptırmayacağını söyledi

Brezilya koronavirüs
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro koronavirüs aşısı yaptırmayacağını söyledi

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, koronavirüs (Covid-19) aşısı olmayı planlamadığını belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs aşısı yaptırmayacağını ve aşı yaptırmanın ülkede zorunlu hale getirilme ihtimalinin düşük olduğunu belirtirtti. "Aşı olmayacağım, bu benim hakkım" ifadelerini kullanan Bolsonaro, maske takmanın virüsün bulaşmasını önlemede etkili olduğuna dair çok az kanıt olduğunu da iddia ederek şüphelerini dile getirdi. 

ABD’den sonra dünyada en yüksek koronavirüs ölümünün gerçekleştiği ikinci ülke olan Brezilya’da, pandemi başladığı günden bu yana 171 bin 497 kişi hayatını kaybederken, 6 milyon 204 bin 570 kişide virüs tespit edildi.

Bolsonaro’nun Covid-19 testi 7 Temmuz tarihinde pozitif çıkmış, 25 Temmuz’da ise tamamen iyileşmişti. Bolsonaro, Kovid-19'un ikinci dalgasını kontrol altına almak için birçok ülkenin sokağa çıkma yasağı gibi önlemlere başvurmasının "delilik" olduğunu belirtmişti. 

Devlet Başkanı Bolsonaro’nun emriyle Ordu Kimyasal Laboratuvarı 23 Mart'ta hidroksiklorokin üretimine başladı. Ordu laboratuvarının ortalama üretimi, ülke için yıllık yaklaşık 200 ve 250 bin dozdu. Üretimin başladığı sadece ilk iki haftada 1 milyon hap üretildi. Daha sonra üretim yavaşlatıldı. 21 Mayıs’ta ise 1.2 milyon hap hazır hale geldi. Bolsonaro, "Hidroksiklorokin ilacının işe yaradığının canlı kanıtıyım. Birçok doktor bu tedaviyi savunuyor. Brezilya'da 100 binden fazla insan öldü. Eğer bu ilaçla tedavi edilmiş olsalardı bu ölümlerin önlenebileceğini biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, daha önce Kovid-19'u küçümsemesi ve salgına karşı gerekli önlemleri almaması nedeniyle tepki çekmişti. Bolsonaro, başlarda Kovid-19'u "küçük bir grip" olarak nitelemiş ve ekonomik tedirginliklerle ülkede salgına karşı önlem alan eyalet valilerini eleştirmişti.

 

Kaynak: DHA

Brezilya Jair Bolsonaro koronavirüs