Bolsonaro'nun kaybolduğu 2 gecenin sırrı: Kaçmak için Macaristan Büyükelçiliği'ne sığınmış

Ajans Bizim
Brezilya Macaristan
Bolsonaro'nun kaybolduğu 2 gecenin sırrı: Kaçmak için Macaristan Büyükelçiliği'ne sığınmış
Fotoğraf: DepoPhotos

New York Times gazetesi, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun adaletten kaçmak için iki gece Macaristan Büyükelçiliğinde kaldığını bildirdi. 

Avukatları ise Bolsonaro'nun gerçekten de Büyükelçiliğe gittiğini, ancak Macar yetkililerin "daveti üzerine" ve yalnızca "iki ülkenin siyasi ilişkilerini görüşmek " amacıyla gittiğini belirtiyor.

Hakkında adlî soruşturmalar açılan Jair Bolsonaro, şubat ayında Macaristan'ın Brasilia Büyükelçiliğinde iki gece kalması hakkında avukatları Bolsonaro'nun sığınma arayışında olmadığı konusunda ısrar etmişti.

Bu ilginç konaklamayı dün video görüntüleriyle ortaya çıkaran New York Times'a göre, eski aşırı sağcı lider adaletten kaçmak için "saklanıyordu".

Avukatları ise "yalan haber" diye karşılık verdi, ancak müvekkillerinin radikal sağın bir başka temsilcisi olan Viktor Orban tarafından yönetilen bu "dost ülkenin" büyükelçiliğinde "iki gün boyunca misafir edildiğini" kabul etti.

Avukatlar, müvekkillerinin Büyükelçiliğe Macar makamlarının "daveti üzerine" ve yalnızca "iki ülkenin siyasi ilişkilerini görüşmek" amacıyla gittiğini söyledi. 

Yurtdışına çıkışı yasak 

New York Times tarafından yayınlanan kamera kayıtları, eski Cumhurbaşkanının 12 Şubat akşamı Macaristan Büyükelçiliğine girdiğini ve 14 Şubat öğleden sonra ayrıldığını gösteriyor.

Bu konaklama, yurt dışına çıkışının yasaklandığı bir polis operasyonundan sadece birkaç gün sonraya rastladı. 8 Şubat'ta daha önce benzeri görülmemiş ölçekteki bu operasyon bir depreme neden oldu. 

Müfettişler, Jair Bolsonaro ve ona yakın kişiler tarafından, solcu rakibi Luiz Inacio Lula da Silva karşısında 2022'de uğradığı seçim yenilgisini engellemek için kışkırtılan bir "darbe girişimine” ilişkin şüphelerini ayrıntılı olarak gündeme getirdi.

Brasilia'daki bir hükümet kaynağına göre, Macaristan Büyükelçisi, dün akşam Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından "eski başkan Jair Bolsonaro'nun konaklamasına ilişkin açıklama yapmak Bakanlığa çağrıldı.

Sol, davayı ele almakta gecikmedi. Lula'nın İşçi Partisi (PT) başkanı Gleisi Hoffmann, sosyal paylaşım ağı X'te yaptığı açıklamada, eski aşırı sağcı liderin "suçlarından dolayı yargılanmaktan, hüküm giymekten ve hapse atılmaktan korktuğu için kaçmayı planladığını" iddia etti.

Bu partiden bir milletvekili olan Lindbergh Farias, Jair Bolsonaro için "önleyici hapis cezası" talep etmek üzere Başsavcılıkla temasa geçtiğini açıkladı. Milletvekili, "Büyükelçilikte kalması, eski başkanın Brezilya yargı sisteminden kaçmak için aşırı sağcı bir liderle olan dostluğundan faydalanmaya çalıştığını gösteriyor" dedi.

Jair Bolsonaro'nun avukatları, "eski Cumhurbaşkanının Macaristan Başbakanı ile iyi bir ilişkisi olduğunun herkesçe bilindiğine" dikkat çekti.

Viktor Orban, 8 Şubat'ta sosyal paylaşım ağlarında, Jair Bolsonaro'yu "dürüst bir vatansever" olarak nitelendirmiş ve "mücadeleye devam etmesi" için teşvik etmişti.

İyi uluslararası ilişkiler

Bolsonaro, Liberal Partinin bir etkinliği sırasında, "büyükelçilerle görüşmek" için "Brezilya'daki büyükelçilikleri sık sık ziyaret ettiğini" belirtti ve “İyi uluslararası ilişkilerim var ve hâlâ devlet başkanlarıyla ilişkilerimi sürdürüyorum (...). Ülkemizde olup bitenler hakkında bilgi almak için beni sık sık arıyorlar" dedi.

Brezilya'nın elektronik seçim sistemi hakkında yanlış bilgi yaydığı için geçen haziran ayında seçilme yeterliliğine sahip olmadığı ilan edilen 69 yaşındaki Jair Bolsonaro, Lula'ya yenilmesinden bu yana yargı kıskacının sıkılaşmasına tanık oluyor.

Federal polis, geçen hafta, Bolsonaro’nun Covid-19 aşı sertifikalarında tahrifat yapmakla suçlanmasını talep etti. Bolsonaro ayrıca, Suudî Arabistan tarafından bağışlanan mücevherler de dahil olmak üzere yabancı ülkelerden aldığı hediyeleri zimmetine geçirdiği iddiasıyla da yargı radarında bulunuyor.

Bu skandallara rağmen kendi cephesinde hâlâ çok popüler olan Bolsonaro, 25 Şubat'ta, Macaristan Büyükelçiliğinde kalışından kısa bir süre sonra, Sao Paulo'da, tahminlere gere yaklaşık 185 bin kişinin katıldığı büyük bir destek gösterisi düzenledi.