Bolsonaro kadınların oyunu nasıl alacak?
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bazılarına göre bir kadın düşmanı. Ekim ayındaki seçimler öncesinde favori gözükmüyor. Kadınların oyunu almak onun için son derece önemli. Peki ülkedeki bazı kadınlar ile arası neden iyi değil?
“Size tecavüz bile etmeyeceğim çünkü bunu hak etmiyorsunuz.” Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro farklı bir görevdeyken kendisini kızdıran karşı partiden milletvekillerine parlamentoda böyle seslenmişti. Koronavirüsün varlığına kendini hasta olduktan sonra inanan, Amazon ormanlarının büyük bir kısmının kesilmesine izin veren başkanın ülkede popülaritesi gün geçtikçe azalıyor ve seçim günü geldi çattı.
Bolsonaro’nun önümüzdeki seçimleri kazanması için kadınların oyuna ihtiyacı var ve onlar arasında pek popüler değil. Yapılan son seçim anketinde ülkedeki kadınların yüzde 25’inin kendisine oy vermek istediği, erkeklerin ise yüzde 44’ünün Bolsonaro’yu desteklediği sonucu ortaya çıkıyor.
Kadın düşmanlığını tanımlayan ‘mizojini’ kelimesi (İngilizcedeki "misogyny" terimi Yunancadaki kadın (gyne) ve nefret etmek (misein) kelimelerinden türetildi) ilk kez kendisi için kullanıldığında, “Ne olduğunu bilmiyordum, Google’ladım” cevabını vermişti. Brezilya’da büyük bir sektör olan eve temizliğe gelen yardımcı kadınların haklarının genişletilmesi için parlamentoya yasa teklifi getirildiğinde Bolsonaro bunu reddetmişti.
KADINLAR HAKKINDA 10 DAKİKALIK BİR KONUŞMA YAPACAKLAR
Eski bir asker olan Brezilya Devlet Başkanı altı ay sonra düzenlenecek önümüzdeki seçimlerde kadınların oyunu almak için eşi Michelle’e güveniyor. Bolsonaro geçen ay Facebook üzerinden yaptığı bir canlı yayında bundan sonra bakanların her Perşembe günü kadınlar hakkında geliştirdikleri politikaları 10 dakikalık bir konuşma halinde anlatacaklarını söyledi.
Brezilya’da kadınların siyasette temsiliyeti son derece sınırlı. Milletvekillerinin yüzde 15’i kadın, ülkede sadece tek bir kadın vali var. Bu konuda Türkiye’de de tablonun pek parlak olduğunu söylemek doğru olmaz. Parlamentolar Arası Birlik’in 2020 yılı verilerine göre Türkiye parlamentodaki yüzde 17,4’lük kadın temsiliyeti ile dünyadaki 192 ülke arasında 117’inci sırada. Türkiye’de 596 milletvekilinin 104’ü kadın.
Sosyolog Esther Solano Brezilya Devlet Başkanı’nı maço bir lider olarak tanımlarken, “Brezilya’daki pek çok kadın bekar anne ve onlar için bakılmak ilgilenilmek çok önemli. Onlar için Covid’in öldürücülüğü ile dalga geçilmesi çok agresifti. Ayrıca kendisini ailenin koruyucusu olarak göstermesi karşılığında hayal kırıklığına uğramışlardı” ifadelerini kullanıyor.
SİLAH SATIŞI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Halkın bir kesimi Bolsonaro’nun ülkedeki ekonomik krizi de görmezden geldiğini düşünüyor. Ayrıca ülkede serbestçe silah satışına da Devlet Başkanı’nın bir çözüm bulamaması özellikle favela mahallelerinde oturan dar gelirli vatandaşlar için büyük bir sorun. Brezilya şehir merkezlerinde dahi asayiş sorunu olan bir ülke ve çeteler rahatlıkla silahlara erişebiliyor.
Brezilyalı kadınların Bolsonaro’ya karşı nasıl bir direniş içinde olacakları şu an için bilinmiyor. Kazandığı bir önceki seçimde kadınlar ülke genelinde mitingler düzenlemiş ‘Ele nao’ (O, hayır) sloganları atmışlardı. Kendisine oy veren kadınlar arasında bile şu an beğenilmeme oranı yüzde 53. Bu oranın son günlerde dini liderlerin telkinleri ile biraz da olsa azaldığı ifade ediliyor.
LULA YENİDEN
Brezilya’da seçimlerin ilk turu 2 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek, adayların herhangi biri yüzde 50’yi aşamazsa diğer seçim 30 Ekim 2022’de yapılacak. Seçilen yeni başkan 1 Ocak 2023 tarihinde yemin ederek görevine başlayacak. Brezilya’da son seçimlere yüzde 80 oranında katılım olmuştu. Hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından aklanan 2003-2010 yılları arasında Devlet Başkanı olan Luiz Inacio Lula da Silva da yeniden başkanlığa adaylığını koydu.
Şu an anketlerde Lula, Bolsonaro’nun önünde. Datafolha isimli şirketin yaptığı ankete göre kararsızların ve Lula’nın oy oranları yüzde 32, Bolsonaro’nun oyu da yüzde 23 seviyesinde.
Brezilya toplumunun yüzde 45’i seçimlerle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini söylüyor, bu oran geçen Aralık ayında yüzde 35’ti.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü El Pais’te Naiara Galarraga Gortazar imzasıyla yayımlanan ‘El problema de Jair Bolsonaro con las mujeres (que votarán en octubre)’ isimli makaleden alınmıştır.
*Ek kaynak: Euronews, AS/COA
Kaynak: Web Özel