Boeing 737'nin havada tekerleği koptu: Üç tekerlekle iniş yaptı

Ajans Bizim
Uçak kazası Havacılık
Boeing 737'nin havada tekerleği koptu: Üç tekerlekle iniş yaptı

Güney Afrika’da pazar günü Johannesburg’dan Cape Town'a uçmak için havalanan bir Boeing 737 uçağının kalkışı sırasında sol arka dış tekerleği düştü. 

Tekerleğin düştüğünün farkında olmayan pilot, uçağı 6 bin 700 metreye irtifaya çıkardıktan sonra kontrol kulesinden gelen uyarı üzerine uçağı acil indirme kararı aldı. 

Acil iniş protokolünü uygulamaya başlayan pilotlar, yakıt boşaltmaya başladı ve bu işlem için uçak yaklaşık 190 dakika havada kaldı. 

Pilotlar, daha sonra, güvenli bir iniş yaptı ve yolcular arasından yaralanan olmadı. Eksik tekerlekli iniş takımında iniş sırasında hasar oluştu. Boeing 737’lerinarka iniş takımında normalde dört tekerlek bulunuyor.

Cape Town seferi için havalanan ZS-FGE kuyruk tescilli uçak Eylül 2007'de üretildi ve Kasım 2020'de FlySafair'e teslim edildi. 17 yaşındaki 737’nin havaalanına inişi sırasında güvelik araçları pistte hazır bekledi. 

FlySafair, Afrika'nın en büyük Boeing 737 filolarından birine sahip. Johannesburg merkezli düşük maliyetli havayolu firması, halihazırda 737-800 ve 737-400 olmak üzere 34 adet bu tip uçağa sahip bulunuyor.

Boeing firması, bu yılın başından beri buna benzer bir dizi aksaklıkla karşılaştı.

23 Ocak 2024’te, Delta Airlines’a ait olan Atlanta-Bogota seferini yapan bir Boeing 757 uçağının tekerleği kalkıştan kısa bir süre kopmuş ve uçak geri dönmüştü.

5 Mart 2024’te de, Japonya’nın Osaka kentine gitmek üzere dün San Francisco’dan hareket eden United Airlines'a ait bir Boeing 777, havalanması sırasında iniş takımlarından bir tekerleğin kopması sonrasında Los Angeles'a inmek zorunda kalmıştı.