BM Genel Sekreteri Guterres: Bu deliliği durdurmalıyız

İklim değişikliği Birleşmiş Milletler Küresel ısınma
BM Genel Sekreteri Guterres: Bu deliliği durdurmalıyız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim krizinin etkilerinin giderek arttığına işaret ederek "Bu deliliği durdurmalıyız." çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal'ın daveti üzerine Nepal'in Himalaya bölgesini ziyaret etti.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Guterres, Himalayalar'daki buzulların "rekor seviyede" eridiğine dikkati çekerek "Sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlandırmalıyız. Buzullar eriyor ve bunun geri dönüşü yok. BM'nin iklim planı doğrultusunda ilerlemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Guterres, seller ve heyelanların bölgedeki toplumu ciddi şekilde etkilediğini belirterek iklim krizine ilişkin "Bu deliliği durdurmalıyız." dedi.

Everest Dağı'na giden Guterres, bu dağın eteklerinden, iklim değişikliğinin Himalayalar üzerindeki "korkunç etkisine bizzat şahit olduğunu" kaydetti.

Guterres, Nepal Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Nepal ve iklim problemlerinden muzdarip olan diğer ülkelere yapılan desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, 1 Ocak 2017'de göreve gelmesinden bu yana ilk kez Nepal'i ziyaret etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ARTAN ETKİLERİ TARIMDA DAHA FAZLA ADAPTASYON POLİTİKASI GEREKTİRİYOR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Tarım Politikaları İzleme ve Değerlendirme 2023 Raporu'nu yayımladı.

Kuruluşun bu yıl 36'ncısını yayımladığı raporda, 38 OECD ülkesi, 5 OECD üyesi olmayan Avrupa Birliği (AB) ülkesi ve gelişmekte olan ülkeler Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Filipinler, Rusya, Güney Afrika, Ukrayna ve Vietnam olmak üzere toplam 54 ülkedeki tarım politikalarına ilişkin güncel değerlendirme yer alıyor.

Rapora göre, iklim değişikliğinin artan etkileri, tarımsal üretim sistemlerinde reform ve adaptasyon politikalarına olan ihtiyacı artırıyor.

Tarımda büyüyen küresel nüfus için yeterli, uygun fiyatlı ve besleyici gıda sağlanması için politikalarda acilen reform yapılması gerekirken, sektöre verilen desteğin özellikle iklim değişikliğine uyum, emisyon azaltımı, dayanıklılık ve sürdürülebilir üretim artışına yönelik olması önem arz ediyor.

Raporun kapsadığı 54 ülkede tarıma verilen destek 2020-2022 döneminde yıllık 851 milyar dolarla tarihi bir seviyeye ulaştı. Bu rakam, 2000-2002 dönemine kıyasla neredeyse 2,5 katlık artışa denk geliyor. OECD'ye göre, çoğu üretici desteği iklim değişikliğine uyumu engellerken, çoğunlukla piyasayı bozucu nitelikte ve çevreye zarar verme riski taşıyor.

 

 

Kaynak: AA