BM duyurdu: Myanmar'da darbeden bu yana en az 138 kişi öldü

Birleşmiş Milletler Darbe Girişimi
BM duyurdu: Myanmar'da darbeden bu yana en az 138 kişi öldü

Myanmar'da ordunun 1 Şubat'ta yönetime el koymasının ardından başlayan darbe karşıtı protestolarda can kayıpları artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, ordunun yönetime el koymasından bu yana düzenlenen darbe karşıtı protestolarda en az 138 kişinin öldüğünü duyurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar’da 1 Şubat’ta ordunun yönetime el koymasından bu yana düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde en az 138 protestocunun öldürüldüğünü belirtti.

Dujarric, açıklanan can kaybına dün Myanmar'ın en büyük şehri Yangon'un Hlaing Thayer bölgesinde ve cumartesi günü yapılan protestolarda öldürülen 18 kişinin dahil olduğunu belirtti. Dujarric, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, barışçıl protestoculara karşı devam eden bu şiddeti ve Myanmar halkının temel insani haklarına yönelik ihlalleri şiddetle kınıyor" dedi. Sözcü Dujarric, uluslararası topluma Myanmar halkına destek olmaları için bir kez daha çağrıda bulundu.

Ülkenin farklı kentlerinde dün düzenlenen gösterilerde polisin protestoculara ateş açması sonucu 38 kişi hayatını kaybetmişti. Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği (AAPP) tarafından dün yapılan açıklamada, Yangon'un Hlaing Tharyar bölgesindeki gösterilerde güvenlik güçlerinin en az 22 kişiyi öldürdüğü belirtilmiş, diğer kentlerdeki protestolarda ise en az 16 kişinin öldürüldüğü ifade edilmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, "Myanmar’daki darbe rejiminin barışçıl gösteriler yapan kendi halkına yönelik olarak uluslararası toplumun tüm çağrılarına karşın, ölümcül güç kullanmaya devam etmesini şiddetle kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Myanmar’daki darbe rejiminin barışçıl gösteriler yapan kendi halkına yönelik olarak uluslararası toplumun tüm çağrılarına karşın, ölümcül güç kullanmaya devam etmesini şiddetle kınıyoruz. Dün (14 Mart) Yangon’da yaşanan olaylarda bugüne kadar görülen en yüksek sayıda insanın yaşamını yitirmiş olmasını derin üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Askeri rejime şiddeti derhal durdurması ve demokrasiye dönüş adımlarını gecikmeksizin atması yönünde bir kez daha çağrıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak: İHA

Myanmar Stephane Dujarric Birleşmiş Milletler darbe