Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü duyurdu: Gıda fiyatlarında düşüş eğilimi sona erdi

Birleşmiş Milletler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü duyurdu: Gıda fiyatlarında düşüş eğilimi sona erdi

Dünyada gıdaya ulaşım her geçen gün zorlaşıyor. Fiyatlar küresel bazda artıyor. Rusya'nın Ağustos 2022'den bu yana Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin çabalarıyla başarılı olan anlaşmadan çekilmesi küresel gıda fiyatlarına da yansıyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü (FAO), temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.

Küresel gıda fiyatlarının yükseldiğini bildirdi.

Verilere göre; tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 

123,9'a yükseldi. Endeks önceki ay iki yılın en düşüğüne gerilemişti.

Böylece, Gıda Fiyatları Endeksi'nin son aylardaki düşüş eğilimi sona erdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, fiyatların Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekilmesiyle birlikte yükseldiğini bildirdi.

Bitkisel yağ fiyatları da Ukrayna'dan yapılan ihracata yönelik gerilimin yeniden tırmanması ve küresel üretime yönelik endişelerle yükseldi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi temmuzda aylık yüzde 12,1 artarak 129,8 puan oldu.

Ayçiçek yağı fiyatları, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sona erdirme kararının ardından aylık bazda yüzde 15'in üzerinde artış gösterdi

Temmuz ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi, Mart 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında ve bir yıl önceki seviyenin de yaklaşık yüzde 12 altında bulunuyor.

Ukrayna-Rusya arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına rağmen durdurulan tahıl anlaşması dünyanın gündeminde. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, anlaşmaya dönülmesi için Türkiye'ye destek verileceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye anlaşmaya dönülmesi için çabalarını sürdürüyor.

 

Birleşmiş Milletler FAO gıda fiyatları