'Biri Bizi Gözetliyor' türü yarışmada tecavüze soruşturma!

'Biri Bizi Gözetliyor' türü yarışmada tecavüze soruşturma!

İspanya'da Gran Hermano adıyla yayınlanan, dünyaca ünlü 'Biri Bizi Gözetliyor' konseptli yarışmada 2 yıl önce tecavüz skandalı yaşandı. Zanlı hakkında soruşturma başlatıldı.

Gran Hermano programı, dünya çapında Big Brother (Büyük Birader) olarak bilinen yarışma formatının İspanya'ya uyarlanmış versiyonu. Program dahilinde bir ev içerisinde yaşayan yarışmacıların 24 saati kayıt altına alınarak izleyicilerle paylaşılıyor.

İspanya'da 2 yıl önce düzenlenen ve evin içindeki yaşamın televizyondan yayınlandığı yarışmaya katılan Carlota Prado, evde verilen alkollü bir partide sarhoş olmuş ve yatağına yatmıştı. Sevgili oldukları söylenen bir diğer yarışmacı, Jose Maria Lopez Perez ise, genç kadını yatağa yatırmaya yardım etti. Bir süre sonra yakın temasta bulunan kişiye genç kadının "Hayır, yapamam" diyerek karşı koymaya çalıştığı, ancak bilinçsiz olan kadının Perez'in cinsel saldırısına maruz kaldığı anlaşıldı. Hatta saldırıya uğrayan ve saldıran bu çift, ertesi gün birlikte kahvaltı yapmış, Perez genç kadına bir önceki akşam sarhoş olduğunu, kendisinin ilgilendiğini söyledi. 

Program ekibi bu görüntüleri izledi ancak yalnızca yönetime haber verip, Perez'e herhangi bir müdahalede bulunulmayıp, sadece genç kadınla yarışmada sevgili oldukları belirtilen Perez 'uygunsuz davranış' nedeniyle programdan atıldı.

PROGRAMIN İTİRAF ODASINDA GENÇ KADINA 'TECAVÜZ' İZLETİLDİ

Yarışmanın itiraf odası olarak bilinen bölümünde, Prado'ya bilinçsiz haldeyken uğradığı tecavüzün görüntüleri izletildi. Gözyaşlarına boğulan genç kadın, gece uğradığı saldırının farkına vardı.

ARKADAŞLARIYLA KONUŞMAK İSTEDİĞİNDE YAPIM EKİBİ REDDETTİ

Bu sırada kendisi görünmeyen 'Ses' olarak anılan bir kişi ile Carlota'nın konuşmaları şöyle gelişiyor: Carlota, bu görüntüleri insanların izleyip izlemeyeceğini soruyor, Ses ise asla paylaşılmayacağı bilgisini veriyor. Carlota, Perez'in nerede olduğunu sorduğunda ise, kovulduğu söyleniyor ve "Yani onunla konuşamıyorum bile" diyor. Kendisine psikolojik ve yarışma sorumlularının destek olacağı söylenince genç kadın dışarıdaki arkadaşlarıyla konuşmak istiyor. Ancak ev arkadaşlarını da görme isteği reddedilip, bu olayın üçü arasında kalması gerektiği ifade ediliyor.

KAMUOYU OLUŞTURULDU, SPONSORLAR REKLAMLARINI ÇEKTİ

İki yıl önce yaşanan olayın itiraf odası kısmını tekrar yayınlayan El Confidencial gazetesi tartışmanın fitilini çekti. Kadının uğradığı tecavüzü izlerken gözyaşlarına boğulması İspanyol kamuoyunda büyük tepki çekerek yeniden gündeme geldi. Sosyal medyada da yoğun şekilde tartışılan olay yargıya intikal etti. Programın yapımcıları şimdi, çekimler esnasında yaşanan böyle bir cinsel saldırı durumunda niçin müdahale edilmediği sorusuyla karşı karşıya kaldı.

Cinsel saldırı zanlısı Perez'e yönelik ise soruşturma başlatıldı. İlk önce davacı olmayan Prado, daha sonra fikrini değiştirerek şikayetçi oldu. Perez suçlu bulunması halinde hapis cezasına çarptırılabilir. 

Tecavüze maruz kalan kadına tecavüz görüntülerinin ise hiçbir psikolojik destek sunulmadan izletilmesi de yapımcılara yönelik tepkiyi artırdı. 

Sosyal medyada programa karşı boykot kampanyası başlatılarak şirketleri ve reklam verenleri Gran Hermano'dan desteğini çekmeye davet etti. 

Dünya çapındaki büyük 20'den fazla şirket programa verilen reklamları tecavüz iddialarıyla bağlantılı olarak geri çekti. 

Biri Bizi Gözetliyor BBG İspanya