Bir ülke kabusu yaşıyor: Yanlışlıkla 5 kişiyi öldürdü!

Ajans Bizim
Ekvador Dünya haberleri
Bir ülke kabusu yaşıyor: Yanlışlıkla 5 kişiyi öldürdü!
Fotoğraf: Pixabay

Uyuşturucu kaçakçılığının pençesinde kıvranan Ekvador’da beş kişinin kaçırıldığı ve ülkenin güneybatısındaki Ayampe sahilinde rakip çetenin adamları sanılarak yanlışlıkla öldürüldüğü bildirildi.

Devlet Başkanı Daniel Noboa, kurbanların "ailelerine başsağlığı dileklerini” iletti ve X hesabından yaptığı açıklamada, uyuşturucu kaçakçılarının "terör yaymaya çalıştığını" gösteren bu olayda bir olayda bir kişinin tutuklandığını belirtti. Daniel Noboa, "Diğerlerini de yakalayıncaya kadar biz rahat yüzü yok” dedi.

Yerel Emniyet Müdürü Richard Vaca, kaçırma olayına toplam yirmi civarında silahlı kişi karıştığını duyurdu. Ayampe'ye gelen turist grubunda altı yetişkin ve beş çocuk bulunuyordu.

Vaca, beş kişinin cansız bedenleri yakındaki bir yolda bulunduğunu ve saldırganların "görünüşe göre bu insanları hasım zannettiklerini" bildirdi.

Ekvador’da, kasım ayında, ülke tarihinin en genç devlet başkanı olarak seçilen 36 yaşındaki Daniel Noboa, tehlikeli bir çete lideri olan Adolfo Macias'ın, nam-ı diğer "Fito"nun kaçtığının açıklanmasının ardından 7 Ocak'tan bu yana eşi benzeri görülmemiş bir şiddet dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor. 

Hapishanelerde ayaklanmalar, rehin almalar, polise ve mahallelere saldırılar arkası arkasına geliyor

Noboa, 60 gün süreyle olağanüstü hâl ilan etmek zorunda kaldı ve 22 binden fazla fazla askeri ve polisi sokaklarda seferber etti. 

Bu önlemlere rağmen silahlı şiddet durmadı. Manta kasabasında cuma günü aralarında bir askerin de bulunduğu dört kişi öldürüldü. 

San Vicente’de geçen hafta, belediye başkanı vurularak öldürüldü. Guayaquil'deki çarşamba günü bir cezaevinde çıkan isyanda üç kişi öldü, altı kişi de yaralandı. Los Choneros çetesinin lideri "Fito" ocak ayında bu cezaevinden kaçmıştı.

Bir zamanlar barış cenneti olan Ekvador, komşu Peru ve Kolombiya'da üretilen kokainin ana ihracat noktası haline geldikten sonra şiddet olaylarıyla çalkalanıyor. 

Ülkede işlenen cinayetler 2018 ile 2023 yılları arasında yüzde 800 artarak 100 bin kişi başına 6'dan 46'ya yükseldi. 

Şiddet olaylarının artması edeniyle ülkede 45 belediye başkanı polis koruması talep etti.

Ülkede 2023 yılında 7 bin 800 cinayet işlendi ve 220 ton uyuşturucu ele geçirildi.