Teksas'a dönen Ekvador'da 45 Belediye Başkanı birden polis koruması talep etti

Ajans Bizim
Ekvador Dünya haberleri
Teksas'a dönen Ekvador'da 45 Belediye Başkanı birden polis koruması talep etti
Fotoğraf: DepoPhotos

Ekvador Belediyeler Birliği (AME) Başkanı Patricio Maldonado, Ekvador'da tırmanan şiddetin, 45 belediye başkanının polis koruması talep etmesine yol açtığını bildirdi.

2023 yılından bu yana, biri yakın zamanda hayatını kaybeden Brigitte Garcia olmak üzere iki belediye başkanının da aralarında bulunduğu 22 yerel yetkilinin şiddet olaylarında trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, ülke genelinde derin bir endişe uyandırdı.

Şiddet olaylarındaki artış Ekvador toplumunu derinden etkiledi ve çeşitli sosyo-ekonomik gruplardan insanları rahatsız etti. Maldonado'ya göre, suç grupları dikkatlerini belediye başkanları ve belediye yetkilileri üzerinde yoğunlaştırdı, tehditler savurdu ve genel nüfusa korku duygusu aşıladı.

Devlet Başkanı Daniel Noboa, bu endişe verici olaylara tepki olarak, ocak ayında olağanüstü hâl ilan etti ve bu karar daha sonra mart ayında yeniden yürürlüğe kondu. Bu eylem, silahlı saldırganların Guayaquil'de canlı yayın yapmakta olan bir televizyon kanalına zorla girdiği olağanüstü bir olayla tetiklendi.

AME İcra Direktörü Homero Castanier’nin çağrısı üzerine durumun ciddiyetini kabul eden Ekvador hükümeti, koruma çağrısına kulak vererek bugüne kadar 17 belediye başkanına yardım elini uzattı. 

Castanier, belediye başkanları arasındaki farklı güvenlik düzenlemelerine dikkat çekerek, koruma altındaki belediye başkanlarının adlarını güvenlik ve gizlilik nedeniyle vermeyeceğini söyledi.

Ulusal hükümeti ülkedeki 221 belediye başkanının tamamı için bir risk analizi yapmaya çağıran Castanier, yetkililerin çalışmalarını sürdürebilmeleri için sükunete ihtiyaç duyduklarını belirtti.