Bir Avrupa Parlamentosu milletvekilinin maaşı ne kadar?

Ajans Bizim
Avrupa Birliği
Bir Avrupa Parlamentosu milletvekilinin maaşı ne kadar?
Fotoğraf: DepoPhotos

Avrupa Birliği'nin 27 Üye Devleti, dün Avrupa Parlamentosunun 720 milletvekilini seçti.

Bir AB ülkesi ne kadar büyük nüfusa sahipse o kadar fazla AP üyesine sahip oluyor. Sonuç olarak, Almanya 96 milletvekili ile en fazla sandalyeye sahipken, onu 81 AP üyesi ile Fransa izliyor. 

En küçük ülkeler olan Malta, Lüksemburg ve Kıbrıs Rum Kesimine en az 6 AP üyesi garanti ediliyor.

Maaşlar

Ücret açısından örneğin Fransa’da Jordan Bardella (Ulusal Birlik), Valérie Hayer (Renaissance), Raphaël Glucksmann (PS-Halk Hareketi), Manon Aubry (LFI) ve François-Xavier Bellamy (LR) vergi öncesi 10 bin 75 euro 42 santim maaş alacak.

Sosyal güvenlik katkı payları ve Avrupa vergileri düşüldükten sonra net maaş 7 bin 853 euro 89 santim oluyor.

Bu para, Parlamento bütçesinden karşılanıyor ve maaşlar uyruklarına bakılmaksızın 720 AP üyesinin tamamı için aynı. Ancak her ülke, ek ulusal vergiler koymakta serbest. AP üyesinin cebine giren nihai meblağ, üyenin geldiği ülkesinin vergi sistemine bağlı oluyor.

2019'a göre yüzde 15 daha yüksek 

Avrupa Parlamentosunda görev yapan siyasetçiler, temel maaşlarına ek olarak, meslekî harcamalarını (telefon, internet, ofis yönetimi, vb.) karşılamak üzere aylık 4 bin 950 euro ödenek alıyor.

Ayrıca Avrupa Parlamentosunun oturumların yapıldığı Brüksel veya Strasbourg’da bulunmanın maliyetini (yemek, otel vb.) karşılamak için günlük 338 euro sabit ödenek veriliyor.

2019 ile karşılaştırıldığında, temel ödenek (vergi öncesi) yüzde 15 artarak, beş yıl önce 8 bin 757 euro 40 santimden 2024'te 10 bin 75 euro 42 santime yükseldi.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Ulusal Meclis'te görev yapan bir Fransız milletvekili aylık brüt 7 bin 637 euro 39 santim veya gelir vergisine tabi net 5 bin 953 euro 34 santim maaş almaktadır ki bu da bir AP milletvekilinin net maaşına göre 1.900 euro daha az!