Binlerce Boko Haram üyesi teslim oldu ama... Büyük endişe!

Nijerya
Binlerce Boko Haram üyesi teslim oldu ama... Büyük endişe!

Nijerya'da büyüyen ve bir dönem dehşet saçan eylemlere imza atan terör örgütü Boko Haram, liderinin ölümüyle hızla çözüldü. Teröristler ve aileleri ise daha önce dehşet saçtıkları şehre yerleştirildiler.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda 10 yılı aşkın süre boyunca terör örgütü Boko Haram adeta dehşet saçtı. Okula giden kız çocuklarını kaçırdılar, kalabalık pazar yerlerinde intihar saldırıları düzenlediler, on binlerce kişiyi ölümüne sebep oldular.

Şu sıralar ise binlerce Boko Haram üyesi terörist ve aile üyeleri aman diliyor, teslim oluyor. Hükümet, bunları Maiduguri'de ayarlanan bir toplu yerleşim bölgesine gönderdi. Maiduguri, Boko Haram'ın doğduğu ve saldırılarında sıklıkla hedef aldığı bir şehirdi.

HALK TEDİRGİN...

Toplu konutlar olarak da tarif edilebilecek bu yerleşke, orta gelirden ailelerin yaşadığı bir bölgeye ve bu ailelerin çocuklarının gittiği bir ilkokula çok yakın. Haliyle halk bu durumdan tedirgin olmakta.

Binlerce Boko Haram üyesi teslim oldu ama... Büyük endişe! - Resim : 1
Dünyanın dört bir yanında Boko Haram'ın kaçırdığı kız çocukları hakkında farkındalık oluşturmak adına "Bring Back Our Girls" (Kızlarımızı Geri Getirin) sloganıyla eylemler düzenlenmişti. Fotoğraf: Shutterstock

Öğretmenler de oldukça tedirgin. Zira Boko Haram sıklıkla, özellikle okula giden, küçük kız çocuklarını hedef alıyordu. Şimdi bu acımasız terör örgütünün üyeleri yanı başlarında yaşıyor...

Kampı çevreleyen duvarların yaklaşık 50 metre yakınındaki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Maimouna Mohammed, “Çok endişeliyiz; akıllarından ne geçtiğini bilemiyoruz” diyor.

EN BÜYÜK AYRILIK DALGASI

Nijerya'da ordunun ve yargının üst düzey yetkilileri geçen ay 7 bini aşkın Boko Haram üyesi ve ailelerinin rehineleriyle birlikte terör örgütünü terk ettiklerini bu ayrılığın 2002'de örgütün kurulmasından bu yana rastlanan en büyük ayrılık dalgası olduğunun altı çizildi.

Terör örgütünü böylesi büyük bir ayrılık dalgasına sürükleyen ve militanlara aman dileten en önemli dönüm noktası, örgütün lideri Ebubekir Şekau'nun ölmesi oldu. Mayıs ayında Boko Haram'ın düşmanı olan bir başka terör örgütü ISWAP'ın bir operasyonunda etrafı sarılan Şekau, üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirmişti.

BU KEZ GERÇEKTEN ÖLDÜ!

Daha önce birkaç kez daha ölen (!) Şekau'nun bu kez gerçekten can verdiği düşünülüyor. Bu çözülmeler de bunun göstergesi olarak öne çıkmakta. Şekau, 2014 yılında Chibok kasabasında 276 kız öğrenciyi kaçırmasıyla uluslararası alanda adını duyurmuştu.

Binlerce Boko Haram üyesi teslim oldu ama... Büyük endişe! - Resim : 2
Boko Haram saldırılarında özellikle okulları hedef almaktaydı. Fotoğraf: Shutterstock

Şekau'nun fazla radikal olduğu için DAEŞ tarafından kabul edilmediği biliniyor.

Borno Eyaleti Avcılar Derneği Genel Sekreteri Bunu Bukar'ın duyduğuna göre Şekau'yu Sambias ormanındaki sığınağında 200 ağır silahlı ISWAP üyesi çevrelemişti. Bukar, “Şekau kendisini çevreleyenlerin çok güçlü olduğunu fark etti. Onu kuşatan baş edebileceği Nijerya Ordusu da değildi. Kendini patlattığında yanında 40 kişiyi daha götürdü” diyor.

Ancak Boko Haram ne kadar zayıflarsa zayıflasın, yüz binlerce insanın öldüğü ve milyonlarcasının kaçtığı kuzeydoğu Nijerya halkı için bu gelişme terörün sona ermesi anlamına gelmiyor.

Boko Haram'dan teslim olmadan ayrılanlar ya DAEŞ Batı Afrika ya da ISWAP'a geçtiler. Binlerce terörist Çad Gölü'nü geçerek çevre ülkelere kaçtı.

'LİDERSİZ KALDIK...'

Kampta yaşayanlar arasından kendisini Khaid olarak tanıtan bir kişi “Lidersiz kaldık. Ne yapabilirdik ki?” diyor. Bir kısmı lidersizlikten, bir kısmı ormanlarda sefil bir şekilde yaşamaktan, bir kısmı can korkusuyla, bir kısmı pişmanlıkla, bir kısmı da silah tedariğinin kesilmesiyle teslim olmuştu.

Binlerce Boko Haram üyesi teslim oldu ama... Büyük endişe! - Resim : 3

Shekau ise “Onlara tamamen inanıyordum” diye konuşuyor. 17 kişiyi öldürdüğünü ve o dönemde bunu çok keyifle yaptığını açıkça söylüyor ancak şimdi af diliyor: “Af diliyorum. Ancak Allah beni nasıl affeder bilmiyorum.”

'BU BİR TAKTİK!'

Pek çoğu ise artık normal bir hayat yaşamak istediğini dile getiriyor. Ancak bölge sakinlerinin bir kısmı bunun bir taktik olduğu görüşünde. Bu şekilde yeniden Maiduguri'ye yerleşmeyi başaran Boko Haram üyeleri şehri yine çevreleme şansı bulacak. Buna inanan sayısız insan var.

Nijerya'da hükümet ise normalleşme adına bu kararı aldıklarını söylüyor. Bu bir risk, sonuçları ise şimdiden merak konusu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

* The New York Times “Thousands of Boko Haram Members Surrendered. They Moved In Next Door” ve “Nigerian Terrorist Leader ‘Dies’ Again. Was This the End of His 9th Life?”

Kaynak: Web Özel

Boko Haram Nijerya terör örgütleri