Bilgisayar devrimine yol açan görüşüyle dünyayı değiştiren adam hayatını kaybetti

2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler Teknoloji Haberleri Hayatını kaybetti
Bilgisayar devrimine yol açan görüşüyle dünyayı değiştiren adam hayatını kaybetti

Intel'in kurucularından Gordon Moore 94 yaşında hayatını kaybetti. 'Moore kanunları' olarak bilinen fikriyle teknolojik devrime ön ayak olmuştu.

"Moore's Law" olarak bilinen gözlemiyle de tanınan Intel'in kurucu isimlerinden Gordon Moore, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Bilgisayar devrimine imzasını atan isimlerden biri olan Moore'un Hawai'deki evinde ailesi yanındayken öldüğü açıklandı.

1968 yılında Intel'in ortak lansmanını yapan isim olan Moore, dünyadaki kişisel bilgisayarların yüzde 80'inden fazlasında Intel işlemci bulunmasının arkasındaki isimdi.

1965'te bir makale yazan Moore, entegre devrelerin icadından bu yana mikroçiplerdeki transistör sayısının her yıl kabaca iki kat arttığını gözlemlediğini belirtmiş ve bu trendin devam edeceğini öngörmüştü. Bu nedenle bu tahmine Moore Yasası adı verilmeye başlandı.

Bilgisayar devrimine yol açan görüşüyle dünyayı değiştiren adam hayatını kaybetti - Resim : 1

MOORE KANUNU NEDİR?

Moore Kanunu, her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısının iki katına çıkacağını, bunun bilgisayarların işlem kapasitelerinde büyük artışlar yaratacağını, üretim maliyetlerinin ise aynı kalacağını, hatta düşme eğilimi göstereceğini öngören deneysel bir gözlemdir.

1965 yılında, "mikroişlemciler içindeki transistör sayısı her yıl iki katına çıkacaktır" diyen Moore, daha sonraları 1975 yılında bu öngörüsünü güncellemiş ve her iki yılda bir iki katına çıkacak şekilde düzeltmiştir. Moore "18 ayda bir" ifadesinin de kendisi tarafından söylenmediği konusunda da ısrar etmiştir. Kendisi tarafından hiçbir zaman yasa olarak tanımlanmayan ifadesi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü profesörü ve yüksek ölçekli indirgeme konusunun öncülerinden biri olan Carver Mead tarafından bu şekilde adlandırılmıştır.

Sözün ilk söylendiği 1965 yılından bu yana bu yasa çoğunlukla geçerli olmuştur. Yasa temel olarak bir tümleşik devrenin fiziki boyutunun devreyi oluşturan transistör sayısının karesiyle değiştiği anlamına gelir. Örneğin tümleşik devre bünyesindeki transistör sayısı iki katına çıkarsa devrenin boyutu dört katına çıkar.

Gordon Moore, 13 Nisan 2005 tarihinde kendisi ile yapılan bir söyleşide, öngörüsünün kısa bir zaman içinde geçerliliğini yitirebileceğini de ifade etmişti.

Bilgisayar devrimine yol açan görüşüyle dünyayı değiştiren adam hayatını kaybetti - Resim : 2

MOORE KANUNU DÜNYAYI NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Moore yasası Intel ve rakiplerinin araştırma ve geliştirme kaynaklarına daha çok yatırım yapmasına ve sonuçta da günümüzde yaşadığımız hızlı teknolojik değişime yol açtı.

Daha PC devrimi olmadan 20 yıl önce yazdığı makalesinde Moore, "Entegre devreler, ev bilgisayarları veya en azından merkezi bir bilgisayara bağlı terminaller, otomobiller için otomatik kontroller ve kişisel taşınabilir iletişim ekipmanı gibi harikalara yol açacaktır" diye adeta günümüzü tarif etmişti.

Son yıllarda Nvidia gibi rakip firmalar çip üretimindeki gelişmelerin yavaşladığını belirterek artık Moore yasasının geçerli olmadığını iddia ediyor.

Intel son yıllarda pazar payında kayıplara uğrayıp, üretimde tökezlese de yatırım yapmaya devam ediyor. Şirketin CEO'su Pat Gelsinger, bu nedenle de Moore Yasası'nın hala geçerli olduğunu savunuyor.

Dünyadaki teknolojik devrime imza atmasına rağmen Moore ilk kişisel bilgisayarını ancak 1980'li yılların sonuna doğru satın almış.

 

Kaynak: Haber Global TV

Intel teknoloji hayatını kaybetti 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler